Vi ste ovdje:Početna » Naglaseno » Na 4. izboru naj kuhara, barmena i konobara 2018. u Strukovnoj školi: Frane Brbić, Nina Roso i Martin Pavlinović osvojili 1. mjesta

Na 4. izboru naj kuhara, barmena i konobara 2018. u Strukovnoj školi: Frane Brbić, Nina Roso i Martin Pavlinović osvojili 1. mjesta

Na 4. izboru naj kuhara, barmena i konobara 2018. u Strukovnoj školi: Frane Brbić, Nina Roso i Martin Pavlinović osvojili 1. mjesta
Tijekom Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, osmaši Makarskog primorja imali su priliku upoznati se sa svim strukovnim zanimanjima u Strukovnoj školi Makarska. Na Danu otvorenih vrata, danas je upriličeno i 4. natjecanje konobara, kuhara i barmena. Natjecalo se 18 učenika u tri discipline; kuhar – priprema glavno jelo, konobar – flambiranje, te barmeni – priprema koktela. U školi, pred stručnim žirijem i pod budnim okom učenika, osobito iz osmih razreda osnovnih škola, znanje u disciplini – konobar- flambiranje pokazali su; Nina Roso, Marko Iličić i Emilija Jelavić.

Barmenske vještine znalački su prezentirali Lucija Matica, Valentino Prgomet, Dino Čović, Marija Bilić i Martin Pavlinović. Prema sudu žirija u sastavu; Zora Sulić, Teo Manjgo i Goran Mirosavljević, prvo mjesto u kategoriji barmena osvojio je Martin Pavlinović, učenik 3. razreda konobar. Prvo mjesto u kategoriji konobar – flambiranje osvojila je Nina Roso, učenica 4. razreda HTT. U kategoriji kuhari s osvojenim 1. mjestom pobjednik je najmlađi natjecatelj Frane Brbić, učenik 2. razreda HTK, a natjecali su se još: Sanja Kovačić, Josip Jović, Berislav Šodan, Marko Rudež, Luiđi Srzić, Lovre Bogdan, Živko Rudež, Tomina Čagalj i Rino Rafaneli, učenici koji su sjajno prezerntirali 10 jela; ravijole iznenađenja, mljevene palačinke, bijele mesne okruglice, breljanske valjuške, makarske ćufte, punjeni pamidor na posteljici od parmezana, punjenu pljeskavicu, moderni japrak, punjeni kannelloni i okruglice s maslinama. Sva jela je ocijenio žiri u sastavu; Berislav Lacković- hotel Jadran Tučepi, Stipe Slišković-konoba Galinac, Udruženje obrtnika Grada Makarske i Kristijan Menjak, učenik Srednje strukovne škole Makarska, kako s ponosom ističu njegovi nastavnici, inače kuhar u restoranu Ranč u Tučepi.

Stipe Slišković, predsjednik Udruženja obrtnika grada Makarske izrazio je zadovoljstvo pokazanim znanjem učenika Srednje strukovne škole. Na upit jesu li ovi učenici nada makarskog turizma kazao je: “Nadam se da oni to jesu jer imaju mlade profesore koji se uistinu trude naučiti ih što bolje,ali smatram da učenicima Strukovne škole u Makarskoj nedostaje zimska edukacija jer hoteli, gdje bi praktično mogli puno toga naučiti, ovdje zimi ne rade. Smatram da bi poput drugih ugostiteljskih škola trebalo organizirati edukacije kao primjerice u Imotskom gdje određen broj učenika svake godine ide u inozemstvo na edukaciju mjesec dana”.

Zadovoljstvo svim što su učenici prezentirali na ovom izboru, kuhara, konobara i barmena nije krila ni Ines Grabovac, voditeljica Aktiva ugostiteljstva Srednje strukovne škole Makarska, kao ni ostali članovi Iva Lučić, Mihaela Pear, Paško Šuto i Goran Mirosavljević.

Na početku je natjecatelje i njihove nastavnike, te suradnike, a osobito učenike osmih razreda pozdravio ravnatelj škole Momir Sumić. Zaželio im je uspješan rad i da se što bolje educiraju pri odabiru svojeg zanimanja. U ime Grada Makarske učenike je pozdravio Dražen Kuzmanić, voditelj Odjela društvenih djelatnosti i zahvalio što svojim umijećem i znanjem u ugostiteljskoj struci doprinose boljoj sveukupnoj turističkoj ponudi grada. Posebno je naglasio uspješnost učenika i njihovih nastavnika koji su za Dan grada napravili sjajnu veliku tortu kojom su počastili građane i goste Makarske. Za taj njihov trud ovom prigodom je ravnatelju uručio zahvalnicu Srednjoj strukovnoj školi. Ravnatelj Sumić je zahvalio i istaknuo iznimno dobru suradnju Grada Makarske sa Strukovnom školom.

 

 

J.Glučina / IvoR

 

 

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh