Tonći Bilić: Zbog legalizacije ćemo morat zaposliti još dvoje ljudi

Makarski gradonačelnik Tonči Bilić jutros je u Uredu župana Zlatka Ževrnje, na temu tijeka legalizacije u županijskom i gradskim uredima za urbanizam u Splitsko-dalmatinskoj županiji, nazočio na sastanku s ministricom graditeljstva Ankom Mrak Taritaš. Na sastanak su osim gradonačelnika Makarske pozvani i gradski čelnici Splita, Trogira i Kaštela.

- Pročelnik Ognjen Radić i ja izvijestili smo ministricu da je od 450 zahtjeva za legalizaciju koji su predani do 31. prosinca( kada je bio rok za predaju građanima koji imaju rješenje o rušenju op.a.) više od tri stotine riješeno, no zaključno s 30. lipnja  imamo otprilike oko 2000 neriješenih. Točan broj će se precizno znati tek kad se svi zahtjevi protokoliraju tj. kad dobiju klasu i urudžbeni broj. To, na žalost, nije bilo moguće obaviti dok su se zahtjevi predavali jer smo imali samo jednu osobu koja je radila u službi Protokola i fizički nije mogla stići obaviti kompletan posao, rekao nam je Bilić dodajući kako se s ministricom razgovaralo i o angažiranju dodatnih kadrova koji bi radili isključivo na legalizaciji. – Okvirni rok za rješavanje zahtjeva je kraj 2015. godine, a Grad Makarska će, zbog velikog broja zahtjeva, putem ugovora o djelu najvjerovatnije morat zaposliti još dvije osobe koje bi obavljale tehničke poslove, najavio je Bilić.

Gradonačelnik je također potvrdio da je ministrica i ovoga puta naglasila da se zahtjevi moraju rješavati po redoslijedu zaprimanja i da se ne smije dogoditi da se, primjerice, zahtjev zaprimljen u lipnju rješava prije nego li onaj koji je predan u siječnju. Ministarstvo će kontrolu vršiti kroz redovne izvještaje koje će dobivati od lokalnih ispostava za urbanizam.

Što se, pak, tiče zapošljavanja dodatnih timova, srećom, to neće značiti dodatno opterećenje za lokalne proračune.Naime, poznato je kako je Zakonom o legalizaciji predviđeno da 50% prihoda od naplaćenih ‘kazni’( naknada za legalizaciju op.a.) ide u lokalni proračun, a 50% u državni. Jedinice lokalne samouprave su 30% od ukupnih dužne uložiti u poboljšanje komunalne infrastrukture, a preostalih 20% za rad Ureda za urbanizam. Upravo ta sredstva bit će na na raspolaganju za dodatnu radnu snagu. Podsjetimo, gradski Odjel za gospodarenje prostorom, prema prvim preliminarnim podacima, zaprimio je ukupno 2350 zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata na području grada Makarske. U prošloj godini zaprimljeno je 450 zahtjeva, a od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine 1900 zahtjeva. Da je većina građana za predaju zahtjeva čekala zadnji trenutak dovoljno govori činjenica da je čak 1400 građana svoje zahtjeve predalo u zadnjih petnaest dana.

Piše i foto Ivana Pleić

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh