Druga polovica srpnja popravila prosjek: 5% više turističkih noćenja u Makarskoj

Prema podacima iz TZ grada Makarske situacija s brojem gostiju se popravlja. Iako su  do jučer i službeni podaci o sezoni u prva dva tjedna srpnja svjedočili o manjku gostiju  čak i za dvadesetak posto ovisno o smještaju, treći tjedan je popravio situaciju i znatno izmijenio sliku. U Makarskoj je više gostiju nego lani. Tako barem potvrđuje statistika iako se nama čini sasvim realnim da je gostiju i te kako manje.

- Od prvog do 21.srpnja u Makarskoj je registrirano 5 posto više turističkih noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istina, na samom početku je bilo manje turista, kaže Jure Brkan, direktor Ureda TZ grada Makarske. Uvjerava nas kako gostiju ima više nego li prošle godine, ali i kako je povećan i kapacitet smještaja za 500- tinjak postelja u Makarskoj!Bilo kako bilo, i ma što statistički pokazatelji govorili, vidno je svugdje kako je gostiju  manje! Upućeniji kažu to je zbog većeg broja prijava iznajmljivača.

-Registrirano je pedesetak do 60 novih iznajmljivača. Sezona nije uopće lošija. Hoteli su u podbačaju i to je evidentno, ali on nije toliko velik. Privatni smještaj je u velikom porastu od drugog tjedna srpnja. Pojačano je zanimanje Poljaka i povećan broj noćenja s toga tržišta za 40 posto u prvih 20 dana srpnja. Znatan je broj Norvežana, Šveđana, istina Bosanaca nema. Ne znam što je razlog, vize, odnosno biometrijske putovnice, skupoća, kriza ili ne znam što ali do 1.7. je bilo turista iz BiH, a sada ih nema. Deficit turista  s ruskog tržišta kod nas se ne osjeća toliko u privatnim kućama, ali u hotelima da i to za oko 15 % . Cijene smještaja su iste i mislim da ne treba spuštati cijenu. Maksimalna cijena koju većina u privatu može postići je 25 eura u 30 dana špice sezone i to je limit. Cijena smještaja je u ukupnim troškovima minorna. Skupa je vanpansionska potrošnja, put, benzin i drugi troškovi su veliki. Unatoč svemu situacija je u Makarskoj dobra. Na kraju godine će biti isti ili čak veći broj noćenja prema statistici,  a ja argumente za druge zaključke nemam. optimistično će Brkan.

Je li se situacija u hotelima poboljšala?

- Hoteli Makarska ostvarili su u prvih šest mjeseci 96 % noćenja u odnosu na prošlu godinu, a financijski učinak je 100 posto isti kao prošle godine. Sedmi mjesec je na 94 % posto popunjenosti.  Priznajem, na početku sam mislio da neće hoteli ni 90%  popunjenosti uhvatiti. Imali smo jedan kritičan tjedan od 1. srpnja. U konačnici mislim da će Meteor završit na 93 %, hotel Dalmacija 92 %,  a Rivijera sto posto,  jer je drugačiji program. U konačnici će popunjenost i sa sedmim mjesecom biti sigurno 95 % . Što se tiče financija mislim da će biti 99 posto od prošlogodišnjeg prometa. Znači jedan posto će varirati, a nadam se čak da ćemo ga nadoknaditi u devetom mjesecu. Cijene su u devetom veće sedam posto u odnosu na prethodnu godinu i tržište je progutalo to bez problema. Neki oko nas su već objavili popuste za te termine i do 20 posto. Na kraju godine će biti 4 posto manje noćenja, a financijski promet isti kao lani. Od 10. do 24.8. postoji jedna rupa  koju ćemo uspjeti riješiti uz određene popuste koji će ići čak do 15 posto. Ti popusti za  hotele Meteor i Dalmaciju bit će sutra objavljeni, kaže Bepo Srzić, predsjednik Uprave Hotela Makarska. Podsjeća kako je više čimbenika koji su utjecali na ovakvu situaciju; poplave u Europi, djelomično su utjecale na buking,  posebno smo bili pogođeni uvođenjem viza za rusko i ukrajinsko tržište, jer su posljednjih godina ti gosti bili u ekspanziji. Nemoguće je nadoknaditi u tako kratkom vremenu taj nedostatak, jer su kod nas punili i 15 posto  kapaciteta. Sada se otvorila Grčka i druge destinacije. Prošlu godinu lagodno smo proveli, djelomično našom zaslugom, ali dobrim dijelom i tuđim problemima. Ove godine je i Nijemaca puno manje. Puno je još stvari utjecalo na ovu sezonu.Rezultati su takvi kakvi jesu. Radi se na ‘last minute’ aranžmanima . Daju se popusti kako tko zna, kaže Srzić.

Iskustva ove godine trebala bi nas okrenuti boljoj i organiziranijoj pripremi sljedeće turističke sezone i budućnosti turizma. Sada je vrijeme kada treba rješavat probleme viza za rusko i ukrajinsko tržište i sve druge nedostatke otklanjati.      

Piše Janja Glučina Foto IVor

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh