Obilježena obljetnica smrti velikog prirodoslovca: U spomen na dr. fra Juru Radića molitva i cvijeće

Grad Makarska i Franjevački samostan obilježili su danas zajedno 23. obljetnicu smrti dr. fra Jure Radića, velikog čovjeka, svećenika, teologa, svjetski priznatog znanstvenika i prirodoslovca. Misu zadušnicu u Franjevačkom samostanu predvodio je fra Marko Babić, umirovljeni prof. teologije, uz sudjelovanje gvardijana fra Ante Čove i svećenika makarskog samostana.

Predstavnici Grada Makarske Jagoda Martić, predsjednica Gradskog vijeća, zamjenici gradonačelnika Lori Veličković i Miro Družianić, te Franjevačkog samostana, nakon molitve su položili cvijeće na grob dr. fra Jure Radića na Gradskom groblju Sv. Križa, iskazavši na taj način zahvalnost na svemu što je ovaj veliki, ali nadasve skromni franjevac rođen u Baškoj Vodi 1920. godine, dao Makarskoj i svijetu iz područja malakologije, botanike i ekologije.

Ovim povodom zamjenik gradonačelnika Družianić za portal ‘Makarsko primorje’ istaknuo je kako je Grad Makarska trajno zahvalan dr. fra Juri Radiću za utemeljenje Malakološkog muzeja, Instituta ‘Planina i more’ i Biokovskog botaničkog vrta Kotišina, a zasluga njega i suradnika je da je Biokovo proglašeno parkom prirode. Podsjetio je kako je dr. fra Jure Radić bio gvardijan Franjevačkog samostana i rektor Franjevačke visoke bogoslovije u Makarskoj, ali i veliki čovjek, plemenita duša, zaljubljenik i prirodu, more i Biokovo. Ostavio je dubok trag u svojim djelima za buduća pokoljenja, i zaslužuje izraz poštovanja i zahvalnosti. Zato će Grad Makarska i u budućnosti nastojati očuvati lik i djelo ovog velikog čovjeka, naglasio je Družianić.

 

Piše Jasna Morović  Foto Željko Kovačić

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh