Makarska: Besplatni udžbenici samo za socijalne slučajeve

Do početka nove školske godine je nešto više od mjesec dana, a to znači da se roditelji čija djeca pohađaju osnovnu ili srednju školu, moraju na vrijeme pobrinuti kako osigurati udžbenike. Ali, ovaj izdatak itekako je veliki udar na kućni budžet obiteljima koje žive skromno, jer za učenika prvog razreda, za kupnju udžbenika i pribora, treba osigurati oko tisuću kuna.

Neki gradovi u Hrvatskoj, u svojim proračunima, osigurali su sredstva za kupnju ili sufinanciranje nabavke školskih knjiga, a što je s Makarskom? Dražen Kuzmanić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti, ističe kako u gradskom proračunu nije osigurana posebna stavka za kupnju školskih knjiga, ali postoje sredstva u Fondu socijalnih pomoći, i iz njega se može dati jednokratna pomoć. Preduvjet je da te obitelji potpadaju pod socijalne slučajeve, naglašava Kuzmanić.

Prema Pravilniku o socijalnoj skrbi, na primanje socijalne pomoći imaju građani čija primanja ne prelaze 1200 kn, dvočlane obitelji s ukupnim primanjima od 2000 kn, za tročlane obitelji cenzus je 2500 kn, 3000 kn za četveročlanu obitelj, a ukoliko je pet članova i više pripada po 500 kn. U ovoj kategoriji su svi građani koji potpadaju po Zakon o socijalnoj skrbi.

Kada se već u ovom gradskom proračunu nije računalo na planiranje sredstava za kupnju knjiga, u izradi novoga, trebalo bi više povesti računa o socijalnim potrebama građana. Ima obitelji koje ne spadaju u socijalnu kategoriju, jer su im primanja tolika da ih tek malo dijeli od te granice, ali teško žive. Zato bi postojanje fonda ili dodjela bonova za kupnju knjiga olakšalo školovanje djece.

Centar za socijalni rad još nije dobio obavijest

Centar za socijalni rad u Makarskoj je adresa na kojoj pomoć za kupnju udžbenika mogu dobiti korisnici pomoći za uzdržavanje, djeca smještena u Domovima i udomiteljskim obiteljima. Milenko Ivanković, socijalni radnik u Centru, kaže kako je takvih desetak učenika s područja Makarske. Još nisu dobili upute kako će to izgledati za ovu školsku godinu, ali do sada, davali su jednokratne novčane pomoći onim građanima koji imaju pravo na njih, a to je od 500 do 2500 tisuće kuna godišnje.

Od roditelja učenika, bilo da pohađaju osnovnu ili srednju školu, može se čuti kako već s posljednjim danima završetka nastave počinju pregovori i dogovori djece iz viših razreda s onima iz nižih o prodaji knjiga. Na taj način može se uštedjeti i polovina iznosa koji treba izdvojiti za kupnju novih udžbenika.

Učenici sve više razmjenjuju knjige

Kada je jedini izlaz kupnja novih knjiga, i u tom slučaju, ne čeka se zadnji dan. Maja Bušelić, voditeljica prodavaonice Narodnih novina u Makarskoj, ističe da su roditelji već obavili narudžbu knjiga, i do 15. kolovoza će ih i dobiti. Zanimljivo je da se odlučuju na plaćanje u gotovini, jer u ovom dućanu osiguravaju deset posto popusta, ali ako se kupi i školski pribor. –Moje iskustvo kaže da roditelji učenika do četvrtog razreda osnovne škole mahom kupuju nove knjige, poslije djeca sama nalaze način kako razmijeniti ili prodati knjige, svima im je stalo da prođu što povoljnije.

 

Piše Jasna Morović   Foto IvoR

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh