Centar Peškera: Makarani po odjeću, gosti traže autohtone suvenire

Makarani vole reći kada idu nešto kupit od odjeće kako će dobro i povoljno naći na ‘barakama’. Za goste, taj dio grada na kojem je stotinjak prodajnih mjesta i ugostiteljskih objekata, je prepoznatljiv kao Peškera. Manje gostiju početkom srpnja i ovdje je ostavilo traga jer se manje prodavalo, doznajemo. Ovih dana stanje je nešto bolje, ali ne u mjeri kojoj se očekivalo.

Četvrtkom više kupaca

Marina Jurčević, koja se dvadesetak godina bavi prodajom odjeće na ovaj način, kaže kako je kupaca malo. Kroz jutro gotovo da nikoga nema, navečer tu i tamo netko dođe. Jedino je četvrtak dan kada je nešto više gostiju. I na susjednim štandovima robe je u izobilju, nudi se sve. Od školjki, naočala do cipela. Prodavači čekaju goste, a oni u širokom luku zaobilaze Peškeru, jedino dođu dan, dva pred odlazak kućama. Tada se uglavnom traže sitnice, neki simbolični poklon, ali po mogućnosti da je cijena što manja.

Tko je imalo upućen u ono što gosti žele ponijeti sa odmora kao uspomenu znat će da to nije ono što nudi centar na Peškeri, osim rijetkih primjera suvenira osmišljenih od kamena ili nakita izrađenog od školjaka i drveta. Ukoliko Makarska teži gostima koji zmaju što je kvalitetna ponuda tada bi se i na ovom planu morali činiti pomaci. Barake na Peškeri kroz godine su postale makarski trgovački centar, ali to nije bila početna namjera. Sada je previše robe koja ne pripada ovom prostoru, a svaki kvalitetan gost ne dolazi na odmor da bi kupovao odjeću, već uz more, doživio posebne trenutke. Na posljetku kupio suvenir koji ga podsjeća na ljetovanje u Makarskoj.

Poticati posebnost u ponudi suvenira

Nedavno je Aqva otvorila svoj market uz šetnicu, i prva iskustva, kako doznajemo od prodavačica, nisu loša. Kada gosti ‘otkriju’ dućan ugodno se iznenade jer jednostavno zove na kupnju sa svojom probranom ponudom. Ovakvo viđenje turističke ponude ne bi trebao biti rijedak primjer. Trebalo bi se zimsko vrijeme iskoristiti za poboljšanja na ovom planu. U svemu bi značajnu ulogu mogli odigrati Grad Makarska i Turistička zajednica. Donošenjem odluka koje potiču kreativnost i inovativnost u prodaji suvenira bio bi dobar znak i motiv svima koji od njih žive da smjelije priđu osmišljavanju svoje ponude.

 

Piše Jasna Morović   Foto IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh