Vi ste ovdje:Početna » Mozaik » IZNAJMLJIVAČI: Obveze paušala neće se povećati

IZNAJMLJIVAČI: Obveze paušala neće se povećati

IZNAJMLJIVAČI: Obveze paušala neće se povećati
Hoće li od siječnja 2019. godine obiteljski iznajmljivači za svaki krevet u koji primaju goste plaćati 300 kuna, 750 kuna, 1500 kuna ili neki treći iznos paušalnog poreza, još nitko ne zna. Odluku o tome koliki paušalni porez namjeravaju odrediti svojim iznajmljivačima u 2019. moraju samostalno donijeti jedinice lokalne samouprave do kraja siječnja, a ako to ne učine u roku, iznajmljivači na njihovu području će automatizmom plaćati 750 kuna paušalnog poreza po krevetu, odnosno 250 posto više nego sada. Sve to piše u novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

Makarski iznajmljivači ipak nemaju razloga za strah.

- Ukoliko se zakon o novim odredbama visine paušalnog poreza usvoji stav našeg gradonačelnika je jasan- ono u Makarskoj neće biti veće ili će biti neznatno veće – kazala nam je Hloverka Novak Srzić, direktorica ureda Turističke zajednice grada Makarske.

Više tisuća iznajmljivača koji se u Makarskoj bave turističkim iznajmljivanjem, s više od 14 000 postelja u apartmanima, stanovima, sobama i kućama za odmor, već primaju i bilježe rezervacije gostiju za iduću godinu, pa je dobro da znaju kakve će financijske obveze u 2019. imati po svakom krevetu koji stavljaju na tržište. Novim zakonom ovlast određivanja visine poreza nije više na Ministarstvu turizma kao do sada, nego svaki grad i općina imaju pravo odrediti sami visinu paušalnog poreza. Podsjetimo, proteklih 14 godina iznajmljivači su plaćali 300 kuna paušalnog poreza po krevetu za cijelu godinu.

 

 

J.Glučina

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh