ŠKOLSKI MEDNI DAN Prvašići i pčelari povezani slatkim staklenkama i pričama

ŠKOLSKI MEDNI DAN Prvašići i pčelari povezani slatkim staklenkama i pričama
Poput malih pčela su učenici prvih razreda Osnovne škole Stjepana Ivičevića i Osnovne škole o. Petra Perice upijali znanje o medu i to od pčelara.

Makarske škole u projekt ‘Školski medni dan’ uključile su se zahvaljujući Gradu Makarskoj. Tako su makarski prvašići zajedno sa svojim vršnjacima iz cijele Hrvatske proširili spoznaje o medu.

Naime, Grad Makarska se kao osnivač osnovnih škola na području Grada Makarske prijavio na Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u provedbi programa Školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka, koji provode Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Svrha provođenja Programa Školskog mednog dana prvenstveno je oblikovati prehrambene navike djece s ciljem trajnog povećanja unosa meda u prehranu djece, kao i promocija lokalnih proizvođača meda. Na taj način nastoji se utjecati na svijest javnosti o važnosti pravilne prehrane osobito kod djece, ali i dati podršku razvoju malog poduzetništva.

Tim povodom u OŠ Stjepana Ivičevića upriličena je svečanost, a djecu su u ime Grada Makarske pozdravili i zaželjeli da budu vrijedni kao pčele i zdravo se hrane, dogradonačelnik Dražen Nemčić, Marina Andačić Krivić, savjetnica za predškolski odgoj, obrazovanje i sport te Tamara Batinić, stručna suradnica za projekte.

Pjesmom i recitacijom učenici su dozvali ljepotu pčelarskog svijeta. Nastavnik tehničke kulture i pčelar Ljubo Šarić približio im je proces nastajanja meda, uz poruku da je ova hrana jako zdrava za njihovo tijelo. Koliko su pčele posebne govori i činjenica da su jedini kukci za koje se kaže da umiru. Učiteljica Mira Glučina govorila im je o važnosti meda i načinu upotrebe. Bila je to prilika da učenici i uzvanici popiju čaj s medom.

U ime OŠ Stjepana Ivičevića Gradu Makarskoj je na vrijednoj inicijativi uključivanja u’ Med hrvatskih pčelinjaka’ zahvalila ravnateljica Marica Gržić.

Veliko slavlje na Dan sv. Abrozija, zaštitnika pčela i pčelara, bilo je u OŠ o. Petra Perice. Dobrodošlicu je predstavnicima Grada Makarske i pčelarima zaželjela ravnateljica Renata Gudelj, a učenici, među kojima je bio 3.b, uzvratili su pjesmom i recitacijom. Pčelari Joško Šabić, odjeven u posebnu zaštitnu uniformu, i Borislav Barač otkrili su djeci sve o životu pčela i onom najvrjednijem – medu.

Oko 150 prvašića makarskih škola dobilo je isto toliko poklon- paketa, a sadrže nacionalne staklenke meda lokalnih proizvođača, volumena 370 ml, slikovnicu edukativnog karaktera o pčelarstvu te promotivni letak koje je sufinanciralo Ministarstvo poljoprivrede.

 

 

 

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh