Vi ste ovdje:Početna » Naglaseno » NOVA RJEŠENJA ZA RASTEREĆENJE PROMETA Naselje Dugiš dobiva izlaz na magistralu

NOVA RJEŠENJA ZA RASTEREĆENJE PROMETA Naselje Dugiš dobiva izlaz na magistralu

NOVA RJEŠENJA ZA RASTEREĆENJE PROMETA Naselje Dugiš dobiva izlaz na magistralu
Velike prometne gužve i zastoji na makarskim cestama, poglavito u turističkoj sezoni, uskoro bi mogle biti značajno manje: Grad Makarska radi na novim prometnim rješenjima kojim će se zapadni dio grada povezati sa centrom, rasteretiti promet gradskom rivom i na križanju na Voliciji.

Naime, osim projekata rekonstrukcije križanja Istarske ulice, Zagrebačke ulice, Puta Požara i državne ceste D-8, širenju Velikobrdskog puta, rekonstrukciji prilaza zgradama POS-a i izgradnje Zadarske ulice, gradska vlast nije zanemarila ni istočni dio grada. Grad Makarska, naime, već neko vrijeme radi na projektu spoja naselja Dugiš s državnom cestom D-8 preko puta zgrada Kingtrade i Apfel za koji je izrađena projektna dokumentacija i predan zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole. Njegovom realizacijom naselje Dugiš konačno će dobiti kvalitetan izlaz na magistralu.

 Vozila hitnih službi dobit će direktan izlaz na magistralu

- Grad Makarska izradio je projektnu dokumentaciju i dobio suglasnost svih javno pravnih tijela i ovlaštenje Hrvatskih cesta za ishodovanje lokacijske dozvole. Po ishođenju lokacijske dozvole krenut će se u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izradu glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole. Realizacijom projekta bitno će se rasteretiti promet ne samo na Dugišu nego i u cijelom gradu. Primjerice, ako danas morate iz zapadnog dijela grada doći do srednje škole ili Doma zdravlja dva su moguća pravca: ili preko rive ili magistralom do križanja na Voliciji pa onda na skretanje za grad. Na ovaj način građani prvi put dobivaju alternativu i to ne bilo kakvu nego rješenje kojim će se znatno rasteretiti i promet na rivi i na križanju na Voliciji, a što su dva goruća problema po pitanju prometa u našem gradu. Osim rasterećenja prometa povećavamo i sigurnost svih sudionika u prometu i još nešto što je vrlo važno za sve naše građane i turiste: vozila hitnih službi (hitna pomoć, policija, vatrogasci …) imat će direktan izlaz, brži i sigurni pristup magistrali što znači da više neće morat gubiti vrijeme probijajući se kroz gužvu na križanju na Voliciji – pojasnio je zamjenik gradonačelnika Joze Vranješ.

Prema najavama, početak radova očekuje se u 2019. godini. Proračunom grada Makarske za sljedeću godinu planirano je 1.000.000,00 kuna, a sufinanciranje projekta zatražit će se i od Hrvatskih cesta, budući da se radi o spoju na Jadransku magistralu.

 

Podrška Vlade RH za novo raskršće na Voliciji

Osim spoja naselja Dugiš sa magistralom, za grad Makarsku od iznimne je važnosti i realizacija projekta novog raskrižja na Voliciji na čijem projektiranju od studenog ove godine, kada je potpisan ugovor, radi Institut građevinarstva Hrvatske. Ugovorena vrijednost projekta iznosi 843.750 kuna s uključenim PDV-om, a IGH je zadužen za izradu svih vrsta idejnih i glavnih projekata, provedbe geodetskih i geotehničkih istražnih radova te ishođenja lokacijske i građevinske dozvole za izgradnju deniveliranog križanja državnih cesta DC 8 i DC 512 sa županijskom cestom ZC 6197 u Makarskoj.

Podsjetimo, o ovom projektu se u Makarskoj govori već više od dva desetljeća, a pokrenuo se s mrtve točke tek nakon svibnja ove godine kada je, na sjednici Vlade RH, uvršten u ”Program sanacije opasnih mjesta i Program građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje od 2017.-20120.”.

 

Iz Hrvatskih cesta najavljuju da ishođenje građevinske dozvole očekuju u roku od 18. mjeseci od potpisivanja ugovora.

 

 

J.M./IvoR

 

 

 

 

 

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh