PARK PRIRODE BIOKOVO Na Međunarodni dan planina o Vilimovoj jami

PARK PRIRODE BIOKOVO Na Međunarodni dan planina o Vilimovoj jami
U organizaciji Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ u dvorani „Arte“ u Makarskoj održano je predavanje pod nazivom „Speleološki logor Vilimova jama 2018.“, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina.

Okupljene je pozdravio ravnatelj Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ Velimir Vidak Buljan koji je naglasio važnost obilježavanja Međunarodnog dana planina i dao uvod u predavanje.

- Od 2002. godine, koja je proglašena Međunarodnom godinom planina i koja je podsjetila na značaj očuvanja prirodnih resursa planinskih područja, u svijetu se tradicionalno, svake godine 11. prosinca obilježava Međunarodni dan planina s ciljem da se ukaže na veliki značaj planina i potrebu održivog razvoja njihovog okoliša, što u konačnici dovodi do kvalitetnijeg života stanovništva. Obilježavanjem ovog dana želi se naglasiti važnost postavljanja granica u iskorištavanju planinskih područja kao i potaknuti stvaranje partnerstva koje će donijeti pozitivne promjene planinama i gorama. Posebno se naglašava važnost koju planinska područja imaju za crpljenje vode i hranidbene resurse. UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu povodom obilježavanja i proslave Međunarodnog dana planina, ove je  godine odabrala temu “Planine su važne” (#MountainsMatter), ističe Ksenija Protrka, viša stručna savjetnica, geolog u JU Park prirode Biokovo.

Speleološki logor „VILIMOVA JAMA 2018.“ provodio se ljetos tijekom srpnja i kolovoza 2018. godine u suradnji Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ i organizatora Hrvatskog planinarskog društva Ante Bedalov u suradnji s Hrvatskim geološkim društvom, Prirodoslovno-matematičkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim biospeleološkim društvom, Komisijom za speleologiju, te Institutom za fiziku iz Zagreba. Logor se odvijao na predjelu Brize, a u sklopu njega se ponovno topografski snimila, geološki specificirala, biospeleološki i molekularno-  fizički istražila, foto i video dokumentirala Vilimova jama kao i prostor oko nje. Voditelji logora su bili Dominik Šime Samac iz SO HPD Ante Bedalov iz Kaštel Kambelovca, koji je i održao predavanje te Željko Marunčić – Bospor iz SO PD Imber iz Omiša. Dominik Šime Samac dao je i osvrt o povezanosti meteorologije i speleologije.

 

 

J.M./JU PPB

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh