MAKARSKA UVODI NOVU DEMOGRAFSKU MJERU Roditelji će za dijete od jedne do tri godine starosti dobivati tisuću kuna mjesečno

MAKARSKA UVODI NOVU DEMOGRAFSKU MJERU Roditelji će za dijete od jedne do tri godine starosti dobivati tisuću kuna mjesečno
Hvale je vrijedna vijest da će se pred vijećnicima makarskog Gradskog vijeća na sjednici u petak naći i Prijedlog dopune Odluke o socijalnoj skrbi kojim Grad uvodi mjesečni poticaj od tisuću kuna roditeljima djece od jedne do tri godine starosti.

- Odlukom o dodjeli mjesečne novčane potpore roditeljima želimo pridonijeti natalitetu i osigurati djeci čuvanje i odgoj u krugu obitelji. To je naš prilog boljoj demografskoj slici Makarske i naše domovine – ističe gradonačelnik Jure Brkan.

Ova će mjera s druge strane vjerojatno rasteretiti makarske vrtiće. Naime, uvjet za ostvarivanjem poticaja je da roditelji za dijete ne koriste usluge vrtića. A, iako Grad Makarska ulaže u objekte vrtića, radeći na povećanju kapaciteta i podizanju kvalitete boravka najmlađih Makarana u predškolskoj ustanovi za odgoj i obrazovanje, ipak ostane neupisane djece, većinom u jasličkim skupinama.

Uz već spomenuti uvjet da roditelj nije i ne namjerava upisati dijete u vrtić, sukladno važećoj Odluci o socijalnoj skrbi, jedan od uvjeta za ostvarivanjem poticaja biti će i pet godina prebivališta roditelja u Makarskoj.

Građani će zahtjeve moći podnositi od siječnja 2019. godine, potvrđeno je u Gradu. Naravno, ako vijećnici izglasaju ovu točku dnevnog reda.

 

 

 

J.M./arhiva MP

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh