CRVENA PALMINA PIPA NAPALA PALME: Građani koji na stablima u svom dvorištu primijete simptome zaraze trebaju nazvati Gradski centar Osejava

CRVENA PALMINA PIPA NAPALA PALME: Građani koji na stablima u svom dvorištu primijete simptome zaraze trebaju nazvati Gradski centar Osejava
U Odsjeku za komunalno i prometno redarstvo Grada Makarske potvrđeno je da su tri stabla palme, na zemljištu u vlasništvu privatnih osoba, zaražene ”crvenom palminom pipom”, invazivnim štetnikom koji se zadnjih godina sve više širi priobaljem. Budući da zaraženim palmama treba stručan tretman, jer se u protivnom može prouzročiti još veća šteta, iz Odsjeka komunalnog i prometnog redarstva apeliraju na građane da se u slučaju uočavanja simptoma moguće pojave crvene palmine pipe ili palminog drvotoča jave na besplatan broj Gradskog centra Osejava 08000112. Centar će informacije proslijediti komunalnom redarstvu čiji će predstavnici izvršiti preliminarni nadzor i dati upute o daljnjim mjerama.

Propadanje palmi izazivaju dva štetnika. Prvi je crvena palmina pipa (Rhynchophorus ferrugineus) koja na najagresivniji način napada palme, a širi se velikom brzinom poput infekcije. Prvi znaci napada su deformirani listovi, kao da ih je netko zarezao škarama, zatim suhi listovi na potpuno zelenoj krošnji, rupe pri bazi palminih listova, uz pojavu ‘piljevine’ itd. Drugi je urugvajski moljac palmin drvotoč (Paysandisia archon).

Kako pojašnjavaju u Odsjeku prometnog i komunalnog redarstva, zaražene palme ‘liječe’ se biološkim i kemijskim metodama, ovisno o fazi zaraze. Ako se pipa nije jako razmnožila, za palmu još ima šanse za oporavak. U suprotnom, cijela palma propadne zbog najezde stotina ličinki. Crvena palmina pipa nema prirodnog neprijatelja koji bi fitosanitarnim inspektorima ‘olakšao posao’ i jedini pravac u kojem se može djelovati je preventiva.

 

 

www.makarska.hr

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh