KOORDINACIJA UDRUGA PROIZAŠLIH IZ DOMOVINSKOG RATA MAKARSKO PRIMORJE Najoštrije osuđujemo rušenje spomenika poginulim pripadnicima PPN Kobac, podići ćemo nove križeve

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZAŠLIH IZ DOMOVINSKOG RATA MAKARSKO PRIMORJE Najoštrije osuđujemo rušenje spomenika poginulim pripadnicima PPN Kobac, podići ćemo nove križeve
Povodom vandalskog čina rušenja spomenika podignutog u spomen na poginule pripadnike PPN Kobac u dubrovačkom zaleđu Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Makarsko primorje, a u kojoj su Udruga 156. brigade HV, Udruga HVIDRA, Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Udruga veterana iz Domovinskog rata, Udruga ratnika PPN Kobac, Udruga udovica poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Udruga dragovoljaca iz Domovinskog rata, na večerašnjoj konferenciji za novinare izrazila je nezadovoljstvo i bol tim divljačkim činom te istaknula – Najoštrije osuđujemo rušenje spomenika poginulim hrvatskim vitezovima, pripadnicima Specijalne postrojbe ‘Kobac’ 156. brigade Hrvatske vojske, u mjestu Slivnica, Općina Ravno – dubrovačko zaleđe. To je sramotan, kukavički i zločinački čin gubitnika i barbara koji se ne mogu pomiriti s činjenicom da je Republika Hrvatska samostalna, neovisna i demokratska država, pobjednica u Domovinskom ratu. Tražimo od mjerodavnih vlasti kantona i Općine Ravno da poduzmu odgovarajuće mjere i pronađu vandale – ističe Koordinacija.

Stjepan Kotarac, predsjednik Udruga 156. brigade Hrvatske vojske naglasio je da će sa slučaj dignuti na državnu razinu i sa svime upoznati premijera Andreja Plenkovića i ministra branitelja Tomu Medveda.

Ivan Glibota, ratni zapovjednik PPN Kobac, a konferenciji je bio nazočan i suborac Robert Brzica, prisjetio se dana kada su poginuli hrabri hrvatski vitezovi Boris Bandić, Markica Roso, Tomislav Skočibušić, Stipe Ursić.- U toj akciji 5. srpnja 1992. sudjelovalo nas je 16 pripadnika PPN Kobac. Osim pogibije naših suboraca svi ostali smo ranjeni, neki teško. Dvije godine poslije u sjećanje na neprežaljene prijatelje postavili smo četiri drvena križa s njihovim imenima, a 2014. križeve, koje je oštetio zub vremena, donijeli smo u Makarsku, i na njihovo mjesto postavili četiri kamena križa te spomen- ploču – podsjetio je Glibota.

- Ovim vandalskim činom kao da nam ponovo pucaju u srce. U spomen našim poginulim suborcima i prijateljima, hrabrim vitezovima 5. srpnja 2019. postavit ćemo ponovno križeve – poručio je Glibota.

 

 

J.Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh