Novost u turističkoj ponudi: Iznajmljivači gostima plaćaju parkiranje

Nedostatak mjesta za parkiranje problem je s kojim se Makarska suočava svake godine u ljetnim mjesecima. Naime, u gradu je oko 550 mjesta za parkiranje kojim upravlja Grad Makarska i HVIMAK, postoje i privatni parkinzi, ali uz sve to u špici sezone nedostaje najmanje dvjestotinjak parkirališnih mjesta.

Grad Makarska, a posao oko parkiranja povjeren je Pogonu za komunalne djelatnosti, našao je način kako da privatni iznajmljivači koji nude smještaj, a nemaju svoj parking, u svojoj ponudi imaju i mjesto za parkiranje. Odluka o organizaciji i naplati parkiranja, imao dio koji omogućuje da privatni iznajmljivač zakupi mjesto na parkiralištu. Za tjedan dana cijena je 140 kn, a za mjesec dana korištenja jednog mjesta na gradskom parkiralištu, a u ponudi je oko 400 u prvoj i drugoj zoni, valja izdvojiti 450 kn.

Sve više se kupuje godišnja karta

Antonio Zec, voditelj Pogona, ističe kako se Makarani sve više odlučuju na ovaj način pojačanja svoje turističke ponude. To se posebno odnosi na privatne iznajmljivače u užem dijelu grada. Također, sve više građana kupuje godišnje i mjesečne karte za parkiranje za svoje automobile. Naime, ako kupe godišnju kartu ona ih košta 1600 kn, i na taj način prođu povoljnije, jer je mjesečna u ljetno vrijeme 250 kn, a u predsezoni 130 kn. Kada se analizira koliko mjesta ostaje slobodno, nakon što ih zauzmu oni s pretplatom, ostaje mali broj. Situaciju jedino spašava što oko 15 sati s parkinga otiđu građani koji rade kroz jutro. Zec ističe kako za ‘pretplatnike’ nemaju alternativu, uputiti ih na drugi parking. Po zimi nema većih problema, javljaju se u sezoni. Dodaje kako ovih dana Pogon ‘drže’ samo četiri kontrolora parkinga, jer dio ih je na bolovanju, što je premali broj za opseg posla, a samo u dvadesetak srpanjskih dana uprihodovano je oko pola milijuna kuna.

Dok Grad Makarska na svojim parkinzima omogućuje pogodnosti u pogledu pretplate, mjesečne ili godišnje, na parkiralištima HVIMAK-a u Živkinu dvoru, plaćat se može samo po satu, a na Osejavi postoji dnevna karta po cijeni od 100 kn. Kako uvijek ima vozača koji ne poštuju pravila o mjestima za parkiranje, ili ne plaćaju uslugu, za ‘pauk’ službu ima posla. Takvih je intervencija dvadesetak dnevno, doznajemo od Nine Žderić, direktorice HVIMAK-a d.o.o Makarska.

Autobusi se besplatno parkiraju, vinjete samo želja

Godinama se priča o tome kako treba kontrolirati turističke autobuse koji dolaze u grad. Određeni su parkinzi kod Veprica, u ‘rupi’ na Dugišu, ali zarađenih kuna nema. Antonio Zec kaže kako u Odluci postoji i cjenik o naplati parkiranja autobusa. U samom Pogonu organizacijski nisu stvoreni uvjeti za praćenje te vrste usluge na parkiralištu. Premali broj zaposlenih to nije u mogućnosti raditi i kontrolirati, ističe. Zato ovih dana u ‘rupi’ se može vidjeti po desetak autobusa, a o zaradi ni traga.

Vinjete za autobuse, po svemu što je do sada učinjeno, na dohvat su ruke, samo sustav nikako da profunkcionira. Možda se još uvijek tome ne pridaje previše važnosti, ali dobri gospodari o svakoj kuni vode računa, vrijeme je za dogovor i s ovim korisnicima parkinga.

 

Piše Jasna Morović  Foto Željko Kovačić

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh