Vi ste ovdje:Početna » Naglaseno » PRED VESLAČEM IVANOM ŠARIĆEM BLISTAVA BUDUĆNOST ‘Nakon studija matematike i sportske karijere u Americi cilj su mi Olimpijske igre u Parizu’

PRED VESLAČEM IVANOM ŠARIĆEM BLISTAVA BUDUĆNOST ‘Nakon studija matematike i sportske karijere u Americi cilj su mi Olimpijske igre u Parizu’

PRED VESLAČEM IVANOM ŠARIĆEM BLISTAVA BUDUĆNOST ‘Nakon studija matematike i sportske karijere u Americi cilj su mi Olimpijske igre u Parizu’
Veslač Ivan Šarić odlazi studirati i veslati u Sjedinjene Američke Države, što je potvrda njegove uspješne sportske karijere, izvrsnih školskih rezultata, ali i kvalitetnog rada Veslačkog kluba “Biokovo” u kojem je ponikao mladi makarski sportaš.

Naime, veslanje ima dugu tradiciju u Makarskoj. Veslački klub “Biokovo” zajedno s HNK Zmajem (1921.) najstariji je sportski klub u gradu podno Biokova. U svojoj skoro stogodišnjoj povijesti veslači Biokova imali su više zapaženih rezultata, i na državnoj, i regionalnoj razini. Sadašnji predsjednik Žarko Antunović jedan je od najistaknutijih članova kluba koji je osvajao medalje na europskim i svjetskim prvenstvima. Njegov nasljednik mogao bi biti osamnaestogodišnji Makaranin Ivan Šarić.

Šarić je dijete VK Biokova, a s veslanjem se počeo baviti kao desetogodišnjak. – Za sve do sada postignuto u veslanju najviše zasluga ima trener VK “Biokovo “Luka Srzić - napominje Šarić. U dvojcu i četvercu osvaja više naslova prvaka Dalmacije, najbolji rezultat ima na ergometrima među mlađim juniorima gdje postavlja državni rekord (6,07) 2016. godine. Za najboljeg sportaša Makarske izabran je 2016. godine, a također je bio i sportska nada 2014. Nakon završena dva razreda srednje škole u Makarskoj u kojoj je bio jedan od najboljih učenika 2017. godine odlazi u Zagreb na nastavak školovanja i prelazi u VK Trešnjevku, čije veslače trenira Krešimir Petrović. Izbornik reprezentacije Hrvatske Luka Vrgoč zajedno s Fabiom Ipsom, Goranom Mahmutovićem i Jakovom Bilićem uvrstio je Šarića u sastav četverca, koji je na svjetskom prvenstvu osvojio osmo mjesto.

Na internetskim stranicama sveučilišta Yale (SAD) Šarić je vidio upitnik i prijavio se jer ta mu je mogućnost otvarala i mogućnost studiranja, ali i veslanja. Nakon toga biva pozvan na sedmodnevno testiranje uz plaćene putne troškove i smještaj kako bi ga bolje upoznali, ali i on njih. Posebno je Šarić bio impresioniran načinom rada trenera sveučilišta Stivena Gladstonea, koji spada među najbolje američke veslačke trenere. – Svidjeli su im se moji školski rezultati i način razmišljanja, uz odlično riješen test na engleskom i preporuku trenera, ponudili su mi da prijeđem u njihov klub i školu – kaže Šarić koji je s oduševljenjem prihvatio primamljivu ponudu i od iduće školske godine preselit će se u Ameriku. Yale je jedno od najprestižnijih sveučilišta ne samo u Americi, i ide na ruku sportašima. Tamo dolaze studirati i veslati ponajbolji veslači iz uglednih veslačkih velesila poput Engleske, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Mađarske, a sve radi prvorazrednih uvjeta koji im se nude.

Ivan Šarić kaže da mu je velika želja veslati u četvercu kluba, te diplomirati matematiku. Uz to bi želio nastupati bilo u dvojcu ili četvercu Hrvatske reprezentacije. Nada se da će 2023. godine završiti školovanje u Americi i vratiti se u Hrvatsku. Ostvarenje svih ambicija bio bi mu nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine – ističe Šarić. Poznajući Ivana i njegovu upornost ni najmanje ne sumnjamo da će ispuniti sve svoje snove.

 

Jakov Kovačević/MP

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh