Vi ste ovdje:Početna » Mozaik » SEDAM GODINA BEZ LEGENDARNOG PROFESORA I KRONIČARA Petar Puharić Makarskoj je darovao kulturnu vizuru

SEDAM GODINA BEZ LEGENDARNOG PROFESORA I KRONIČARA Petar Puharić Makarskoj je darovao kulturnu vizuru

SEDAM GODINA BEZ LEGENDARNOG PROFESORA I KRONIČARA Petar Puharić Makarskoj je darovao kulturnu vizuru
Već sedam godina, približavanjem 8. siječnja, misli i sjećanja građana Makarske, onih koji su poznavali prof. Petra Puharića, a njih je puno, taknut će posebna sjeta. Tog dana prestalo je kucati srce istaknutog makarskog javnog, prosvjetnog i kulturnog djelatnika, publiciste i kroničara. Lijep podsjetnik na njegovu veličinu su Nagrada Grada Makarske i spomen ploča na rodnoj kući u Ulici slikara Gojaka 18. Ostala je samo fizička praznina jer prof. Petar svojim radom i stvaralaštvom ostavio je svome gradu prekrasnu kulturnu vizuru. Njegova supruga Biljana, a o njihovoj uzajamnosti i dragosti najbolje govori da je za njega uvijek bila Bilje, vrijedna je čuvarica požutjelih stranica na kojima su nepregledni nizovi svega što je njenog Peru zanimalo. Najviše je imena i događaja iz makarske prošlosti u kojoj je crpio inspiraciju za svoje knjige.

Ni u devetom desetljeću života njegovo pero nije posustajalo, a do tada u svojim umirovljeničkim danima izdao je pet knjiga Zavičajnih uspomena. Pravo je to književno i kulturno bogatstvo koje je darovao Makarskoj, vrijedno sačuvavši sve što je znao o ljudima, događajima i životu starih kala, trgova..

Za cijeli život prof. Petra Puharića malo je reći da je bio ispunjen. Plemenit odnos prema učenicima i svojim sugrađanima ogleda se u vrijeme dok je bio nastavnik njemačkog jezika i književnosti, a potom i ravnatelj Ekonomske škole u Makarskoj. To bogato iskustvo iznjedrilo je vrijedno djelo ‘Šezdeset godina ekonomskog obrazovanja podno Biokova’.

Svaki njegov slobodan trenutak bio je kreativan na drugačiji način stoga su se iščekivale kulturne priredbe i fešte koje je organizirao poput ribarskih večeri, Podbiokovske večeri, Lansiranja kozmonauta u svemir, Prvomajskog uranka u Baškoj Vodi…

Bio je među onima koji su stvarali Centra za kulturu. Posebno ga je radovala suradnja s lokalnim listom ‘Makarska rivijera’, na čijim se stranicama iz broja u broj mogla čitati rubrika ‘Iz bakine fototeke’. I tu stoji njegovo ime jer bio je jedan od pokretača i zaslužan što je Makarska imala svoju novinu. Kulturno stvaralaštvo prof. Puharića tu ne staje. Priručnik ‘Njemački govorni jezik’ i monografija ‘Ribarski dan i noć’ oslikavaju veliku ljubav prema zvanju, ali i ljepoti kojom je doživljavao svoje udičarenje.

Kada se približi Uskrs i taj dan će biti podsjetnik na prof. Petra Puharića. U vremenima dok je bio predsjednik Gradske glazbe Makarska njegovi glazbari su mu pod prozorom darivali pjesmu, a on uzvraćao osmijehom i košarom Biljinih fritula.

 

 

 

J. Morović/arhiva MP

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh