Vi ste ovdje:Početna » Naglaseno » PRED NAMA VRHUNAC GRIPE Nije kasno za cijepljenje, u ljekarnama povećana prodaja paracatamola

PRED NAMA VRHUNAC GRIPE Nije kasno za cijepljenje, u ljekarnama povećana prodaja paracatamola

PRED NAMA VRHUNAC GRIPE Nije kasno za cijepljenje, u ljekarnama povećana prodaja paracatamola
Virus gripe u Splitsko-dalmatinskoj županiji sve se više širi, a nije zaobišao ni Makarsku. Iako je dio građana na vrijeme cijepljen, gripa uzima maha.

Kako doznajemo iz makarskih ljekarni povećana je prodaja paracentamola. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ističu da se građani još uvijek mogu cjepivo primiti. Cjepivo mogu besplatno dobiti građani stariji od 65 godina i kronični bolesnici. Svi ostali mogu ga kupiti na ‘bijeli’ recept, a cijena je 96,40 kuna. Ove godine dominira soj A, H1N1, što znači da se očekuje više plućnih komplikacija. Podsjetimo, gripa počinje naglo, visokom temperaturom, kašljem, općom slabošću, nedostatkom zraka.

Najvažnije je  mirovanje, dovoljno sna i mnogo tekućine najbolje u obliku toplih napitaka- čajeva od timijana, kadulje, lipe ili bazge uz dodatak meda i limuna i/ili vitamina C. Med, limunada, čajevi, pileća juhica, inhalacije, vlaženje i provjetravanje sobe u kojoj se boravi olakšavaju simptome bolesti, sprječavaju dehidraciju, vlaže sluznicu nosa i grla i olakšavaju oslobađanje sluzi iz dišnih putova.Temperaturu je potrebno smanjivati tuširanjem, oblozima i lijekovima na bazi paracatamola.

Vrhunac epidemije očekuje se za dva tjedna, a virus će početi slabjeti tek za otprilike dva mjeseca. U općim bolnicama u Dubrovniku i Splitu, zabranjeni su posjeti do daljnjega.

 

 

 

J.M./arhiva MP

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh