Izdana Potvrda glavnog projekta: Ivica Pivac dobio zeleno svijetlo za završetak radova na hotelu Miramare

Mesna industrija Pivac iz Vrgorca dobila je od gradskog Odsjeka za prostorno uređenje i graditeljstvo Potvrdu glavnog projekta kojom se investitoru Ivici Pivcu omogućuje završetak radova na hotelu Miramare u postojećim gabaritima. Kako nam je službeno potvrđeno, potvrdu koja zamjenjuje nekadašnju građevinsku dozvolu potpisao je voditelj Odsjeka Dragan Srzić, a njome se zapravo legalizira postojeći objekt koji je prema prvoj dozvoli izdanoj još prije 12 godina izašao iz gabarita. Zašto je investitor dobio dozvolu za izgradnju aparthotela,  a ne rješenje o izvedenom stanju sukladno važećem Zakonu o legalizaciji, budući da objekt već postoji, pokušao nam je pojasniti pročelnik Odjela za gospodarenje prostorom Ognjen Radić, po čijom je ingerencijom Odsjek za prostorno uređenje i graditeljstvo.   

- Investitor je postupak započeo prije donošenja Zakona o legalizaciji, a lokacijska dozvola izdana mu je na temelju izmjena Prostornog plana Grada Makarske iz 2009. u koje je ubačena odredba da se na postojeći hotel Miramare ne odnose odredbe za gradske hotele unutar naselja i da se on kao izuzetak može legalizirati u postojećim gabaritima, naglasio je Radić podsjetivši na činjenicu da se radilo o političkoj odluci koju je tada usvojila većina u Gradskom vijeću, a izmjene su, u skladu s procedurom, dobile i suglasnost Ministarstva graditeljstva. – Budući da je prva dozvola koju su Pivci dobili ukinuta to prevedeno znači kao da su gradili bez papira pa su ponovno trebali podnijeti zahtjev za izgradnju. Prije donošenja Zakona o legalizaciji, to je bila uobičajena procedura, dodao je Radić.

Podsjetimo, prva lokacijska i građevinska dozvola za rekonstrukciju i nadogradnju bivšeg hotela Beograd makarski Ured za urbanizam( koji je tada bio u sklopu Ureda državne uprave op.a.) izdao je još davne 2002. No, investitor nije gradio u skladu s dozvolom već je izašao iz gabarita pa mu je izdano i rješenje o rušenju koje nikad nije provedeno u djelo.

Dok je rugoba na Plišćevcu, ili kineski paviljon kako su objekt prozvali građani, nagrđivala makarsku rivu investitor je pokušavao problem riješiti traženjem izmjena i dopuna postojeće građevinske dozvole, no od Ureda za urbanizam, koji se pozivao na slovo zakona, nikada nije dobio zeleno svijetlo – unatoč kadrovskim promjenama i reorganizaciji službe. Naime, iako je investitor za kočenje projekta prozivao makarski Ured za urbanizam, nakon što je služba 2008. prešla iz Ureda državne uprave pod Županiju isto je tumačenje imao i županijski pročelnik za urbanizam Mario Radevenjić.

Budući da su nadležne službe ostale pri zauzetom stavu slučaj je 2009. u svoje ruke uzela gradska vlast na čelu s tadašnjim gradonačelnik Markom Ožićem Bebekom koji pokreće druge izmjene Prostornog plana kroz koje se ubacuje da se ‘odredbe prostornog plana za gradske hotele ne odnose na hotel Miramare koji se može legalizirati u postojećim gabaritima’. U međuvremenu Grad Makarska od Županije dobiva zeleno svijetlo za osnivanje vlastitog Ureda za urbanizam, a Mesna industrija Pivac ponovno podnosi zahtjev za lokacijskom dozvolom koju gradski ured izdaje u siječnju prošle godine. Njome se, zapravo, legalizira postojeće stanje i omogućuje ‘izgradnja’ aparthotela sa 220 ležajeva koji je preimenovan u hotel Sv. Petar. Kako je Ivica Pivac u jednom od svojih nedavnih intervjua najavio kako će hotel Miramare imati čak 300 ležajeva, od Radića smo pokušali saznati je li došlo do promjena u odnosu na lokacijsku dozvolu.

- Predmet nisam vodio ja, nego kolega Dragan Srzić pa ne mogu govoriti o detaljima. No, parametri koje spominjete ne bi se smjeli mijenjati u odnosu na lokacijsku dozvolu,  kratko je komentirao Radić. Uvid u Potvrdu glavnog projekta nismo uspjeli dobiti budući ne postoji zakonska obveza da se ista objavi na oglasnoj ploči kao što je to slučaj s lokacijskom dozvolom. Voditelj Odsjeka Dragan Srzić, koji je dozvolu potpisao, na žalost, ostao nam je nedostupan za detaljnije pojašnjenje.

 

Piše Ivana Pleić Foto IVor

 

Osobna karta budućeg hotela Sv. Petar

- 63 apartmana, 220 ležaja

- bruto površina građevine 7.445 metara četvornih

- visina: suteren, prizemlje, 4 kata, potkrovlje

- trafostanica 10-20/0,4 KV

- suteren: garaža, poslovni prostori, pomoćne prostorije, welness, witness

- prizemlje: terasa, recepcija, kuhinja, sala 1, sala 2

- 1. kat: 16 apartmana( 13 studio apartmana)

- 2. kat: 16 apartmana( 13 studio apartmana)

- 3. kat: 16 apartmana( 13 studio apartmana)

- 4. kat: 9 apartmana( 3 studio apartmana)

- potkrovlje: 6 apartmana( 5 studio apartmana)

- 23 parkirališna mjesta

- kolni i pješački pristup hotelu bit će sa sjeveroistočne strane(asfaltni put)

 

Hotel Miramare, Hotel Biokovo pa Hoteli Makarska?

Nakon što je hotelijer Jako Andabak odustao od ulaganja u Makarskoj i u travnju ove godine prodao na Zagrebačkoj burzi svoj udjel od 13 posto za dvadesetak milijuna kuna, Ivica Pivac postao je i glavni kandidat za preuzimanje Hotela Makarska što je i javno potvrdio. Naime, kupci su bili Mesna industrija braće Pivac koji su u toj transakciji stekli ukupno 16,10 posto udjela u Hotelima Makarska. – Hoćemo li ispuniti taj cilj teško je sad reći jer puno ovisi o tržišnim kretanjima i potezima većinskog vlasnika, ali s tom smo namjerom sad i ušli u vlasništvo hotelske kuće čiji smo dobavljač dugi niz godina. Mi smo još relativno novi u hotelijerstvu, no smatramo da se isplati ulagati u taj sektor. U Miramare ulažemo oko 10 milijuna kuna, to će biti aparthotel s 65 apartmana te s 300 kreveta, a imat će četiri zvjezdice, izjavio je Ivica Pivac u svom intervjuu za Poslovni hr. u svibnju ove godine. Inače, hotel Miramare Pivci su kupili 1997., a od 2002. vlasnici su i hotela Biokovo.

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh