Vi ste ovdje:Početna » Mozaik » SAVJETOVALIŠTE LANTERNA TREĆU GODINU ZAREDOM Na besplatnim pripremama za državnu maturu 106 učenika

SAVJETOVALIŠTE LANTERNA TREĆU GODINU ZAREDOM Na besplatnim pripremama za državnu maturu 106 učenika

SAVJETOVALIŠTE LANTERNA TREĆU GODINU ZAREDOM Na besplatnim pripremama za državnu maturu 106 učenika
Savjetovalište Lanterna već treću godinu organizira besplatne pripreme za državnu maturu iz hrvatskoga jezika s ciljem da se maturantima makarskih srednjih škola olakša pripremanje gradiva i smanji nepotreban stres u situaciji koja im je važna za planiranje budućnosti.

Srednja škola je 12. siječnja, kada su počele pripreme, bila puna maturanata željnih da poboljšaju znanje i kvalitetno se pripreme za državnu maturu.

Naime, Hrvatski jezik jedan je od  najzahtjevnijih nastavnih predmeta na državnoj maturi. Ispit se sastoji od dva dijela (test i esej) koja se pišu tijekom dva dana, ove godine 17. i 18. lipnja.

- Ponosni smo što smo kvalitetno realizirali ovaj projekt o čemu su svjedočili i sami učenici koji su u svojim evaluacijama dali najviše ocjene pripremljenosti i stručnom znanju profesorica, te organizaciji i korisnosti ovih priprema. Lani je kroz pripreme prošlo 80-ak učenika. Stoga nas, nakon provedene ankete među učenicima završnih razreda obje srednje škole, nije iznenadio još veći interes učenika za pripreme za ovu godinu (106 učenika). Posebno nam je drago što su se učenici strukovnih zanimanja prijavili u velikom broju – ističe Sanja Puharić, predsjednica Savjetovališta Lanterna.

I ovu godinu pripreme  vode profesorice hrvatskoga jezika i književnosti Danijela Turić i Antonija Vuletić, uz koordinaciju Sanje Puharić, prof. psihologije, a održavat će se, s dopuštenjem ravnatelja Slavka Gudelja, u Srednoj školi fra Andrije Kačića Miošića.

-Pripreme za državnu maturu planiramo realizirati kroz 72 sata, svake subote (od 9 do 12 sati) do svibnja, unutar kojih će se obraditi sva književna djela koja se nalaze na popisu eseja za državnu maturu i temeljito proći jezični dio gradiva. Nastojat ćemo sve polaznike detaljno uputiti u sadržaje ispitivanja koji će se naći na državnoj maturi, razviti im potrebne vještine i ponoviti s njima stečena znanja – doznajemo od voditeljica.

- Kao organizatori, iskreno se nadamo se da ćemo i ove godine ostvariti temeljni cilj, a to je ojačati samopoštovanje  i smanjiti strah od neuspjeha, što su važni čimbenici pri polaganju ispita te da ćemo potaknuti u učenicima volju za daljnjim učenjem i kvalitetnijim pripremanjem državne mature -naglašava Sanja Puharić.

Iz Lanterne, koja ove godine slavi dvadeset godina od osnivanja, napominju da je i ovogodišnji projekt  Savjetovališta priprema za državnu maturu iz Hrvatskoga jezika podržan od Grada Makarske i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

 

J.M./SL

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh