Vi ste ovdje:Početna » Naglaseno » DAN MEĐUNARODNOG PRIZNANJA HRVATSKE U čast najzaslužnijima za slobodu domovine

DAN MEĐUNARODNOG PRIZNANJA HRVATSKE U čast najzaslužnijima za slobodu domovine

DAN MEĐUNARODNOG PRIZNANJA HRVATSKE U čast najzaslužnijima za slobodu domovine
Tradicionalno Dan međunarodnog priznanja Hrvatske u Makarskoj se obilježava odavanjem počasti najzaslužnijima za taj povijesni dan. Predstavnici Grada Makarske, Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, makarskog HDZ-a i SABA Makarsko primorje u čast najzaslužnijih za slobodu domovine položili su vijence i upalili svijeće pred Spomenik hrvatskom branitelju i ispred Spomenika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Izaslanstvo Grada Makarske dr. Marko Ožić- Bebek, gradonačelnik Jure Brkan i dogradonačelnik Joze Vranješ pred Spomenikom hrvatskom branitelju položili su vijence i upalili svijeće. Molitvu odriješenja za sve koji su svoje živote utkali u slobodu Hrvatske predvodili su župnik msgr. Pavao Banić i fra Ante Čovo, gvardijan Franjevačkog samostana u Makarskoj, u nazočnosti predstavnika političkog, kulturnog i društvenog života grada.

Na minutu šutnje, kojom je odana počast braniteljima, pozvao je makarski gradonačelnik Jure Brkan podsjetivši:  – Na današnji dan, 15. siječnja, saomostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku priznale su članice EU i druge države kao što su Island, Vatikan, Njemačka… Priznali su pravo Hrvata i našu borbu za slobodu hrvatske domovine. Predvodnici u toj borbi su bili naši hrvatski branitelji koji su u prvim danima velikosrpske agresije stali na branik domovine i spasili svoju zemlju i svoj narod. Oni su najzaslužniji što Hrvatska nije pala pod silom velikosrpske agresije. Svijet je prepoznao snagu hrvatskog naroda koji nije pokleknuo i Hrvatska se izborila i pobijedila u Domovinskom ratu, oslobodila svoj teritorij i postala članica europskih i euroatlantskih integracija – naglasio je gradonačelnik Jure Brkan.

Na povijesni dan, 15. siječnja 1992. kada je Republika Hrvatska međunarodno priznata, podsjetio je i dogradonačelnik Joze Vranješ. Pred Spomenikom dr. Franje Tuđmana, gdje su izaslanstva položila vijence i upalila svijeće, istaknuo je kako posebno mjesto u hrvatskoj povjesti pripada prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, koji je svoj cilj ostvario s hrvatskim narodom i hrvatskim braniteljima. Podsjetio je na zasluge Vatikana i Njemačke što je Hrvatska međunarodno priznata te kako je veliki povijesni dan koji su svi čekali, naši sugrađani, naši branitelji, hrvatski narod predvođen prvim hrvatskim predsjednikom, proslavljen je u cijeloj Hrvatskoj.

- Sve je odisalo zajedništvom, velikim uspjehom i velikom nadom u novostvorenu družavu koju smo čekali stoljećima. Građani Makarske su na Kačićevu trgu imali veliku feštu s koje će snimak danas biti na HTV-u. Ono što danas nama treba je zajedništvo koje će prepoznati Europa jer je to jedini način kako možemo uspjeti i kako volimo svoju zemlju – istaknuo je dogradonačelnik Vranješ.

Obilježavanje Dana međunarodnog priznanja Hrvatske u Makarskoj se nastavlja misom za domovinu, večeras u 18 sati u katedralnoj crkvi sv. Marka. Nakon mise u 18.30 sati u istoj crkvi je svečani koncert “Klasični duo Splitskih solista”.

 

J.Glučina

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh