Vi ste ovdje:Početna » Mozaik » PALME Na gradskoj rivi zdrave i uređuju se, u privatnim vrtovima šest zaraženih stabala

PALME Na gradskoj rivi zdrave i uređuju se, u privatnim vrtovima šest zaraženih stabala

PALME Na gradskoj rivi zdrave i uređuju se, u privatnim vrtovima šest zaraženih stabala
Iako je još pravi zimski mjesec u priobalju počinju i pospremanja. Dakako, uređenje palmi, ali i njihova zaštita je među prvima. Naime, s obzirom na zarazu koja se prošlog prosinca većim intenzitetom pojavila, osobioto u Trogiru a kako je zabilježeno i u Makarskoj na tri palme u privatnom posjedu, zanimalo nas je kakva je sada situacija. Odmah valja istaći da stručnjak kaže da su trenutno sve palme na gradskim javnim površinama zdrave. Ima ih osamdesetak i upravo je počelo njihovo šišanje što obavljaju djetnici službe hortikulture gradskog Pogona za komunalne djelatnosti i vatrogasci DVD Makarska.

Što se tiče zdravlja palmi u privatnom posjedu situacija je već zabrinjavajuća i treba biti oprezan.Od prosinca do sada zabilježeno je i novih slučajeva tako da ih je već 6 prijavljenih. Ima li se na umu kako se ova zaraza zvana „crvena palmina pipa“ invanzivno širi valja dobro paziti.

„Na javnim gradskim prostorima su palme zdrave, ali na privatnim vrtovima prijavljeno je šest slučajeva pojave „crvene palmine pipe„. Zaraženim palmama treba stručan tretman, jer se u protivnom može prouzročiti još veća šteta, upozorava Radovan Visković, voditelj službe hortikulture u gradskom Pogonu za komunalnu djelatnost.

Od njega doznajemo kako se dosadašnji preparati za zaštitu palmi ne smiju koristiti iz ekoliških razloga te da je u tijeku postupak registracije novog preparata i izbor koncesionara koji će biti ovlašten vršiti tu zaštitu, akoja će se radi injektiranjem i to jedanputa godišnje.

J.Glučina / IvoR

 

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh