Vi ste ovdje:Početna » Mozaik » UDRUGA SUNCE Sedmero korisnika programa Osobni asistent potpisalo ugovore za nastavak programa do 2021.godine

UDRUGA SUNCE Sedmero korisnika programa Osobni asistent potpisalo ugovore za nastavak programa do 2021.godine

UDRUGA SUNCE Sedmero korisnika programa Osobni asistent potpisalo ugovore za nastavak programa do 2021.godine
Nakon što je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odobrilo nastavak provedbe trogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2019. do 2021.godine, u četvrtak je u prostorijama Udruge Sunce u Marulićevoj ulici organizirano svečano potpisivanje ugovora o suradnji sa sedmero korisnika osoba s najtežim invaliditetom s područja makarskog primorja te njihovim asistentima.

sunce_ugovori170119_004Današnjom svečanošću i potpisivanjem ugovora program Osobni asistent nastavlja se za Ivanu Jelaš, Natali Visković, Tea Miočevića, Marka Jakira, Marina Leticu, Gordanu Muhtić i Eteodoru Staničić, u projekt je uključeno sedam asistenata od kojih je jedna asistentica zaposlena na puno radno vrijeme, dok je voditeljica projekta Marija Čaljkušić. Godišnja vrijednost ovog projekta iznosi 339.814 kuna, odnosno ukupno 1.019.442 kune zaključno do 2021 godine. Kako je kazao predsjednik Udruge Sunce Robert Glavičić, tijekom 2018.godine su u Republici Hrvatskoj ukupno 653 sunce_ugovori170119_005osobe koristile uslugu osobnog asistenta što, navodi Glavičić, iznosi tek oko 10 posto stvarnih potreba, s obzirom da sukladno podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u sustavu socijalne skrbi postoji gotovo 64.000 osoba s invaliditetom kojima bi ovakva usluga bila potrebna . – Na makarskom primorju imamo zahtjeve za još samo 3 korisnika što sigurno nije realna brojka. Koristimo priliku i prisutnost medija da pozovemo i ostale zainteresirane korisnike da nam se jave što skorije jer je rok za prijavu kraj veljače ove godine.Usluga osobne asistencije je pravo osobe s invaliditetom, nije nikakva milost sunce_ugovori170119_001ni pomoć države i treba to pravo koristiti kako bi osobe s invaliditetom imale veću samostalnost i nezavisnost i mogli se ostvariti kao ravnopravni članovi društva – dodao je Glavičić. Jedan od sedmero korisnika, Teo Miočević, kazao je da mu je u proteklim godinama ovaj program prilično pomogao na više načina. – Program osobnog asistenta koristim već 10 godina i vjerujem da govorim u svačije ime kada kažem da nam usitinu dobro dođe. Najvažnije od svega je što su naše obitelji malo rasterećenije, a s druge strane i mi se osjećamo slobodnije, više se družimo s prijateljima, možemo otići vani u grad, u kino, kazalište, pogledati koncerte ili utakmice. Osobno sam stvarno zadovoljan – dodaje Miočević.

O.Franić / IvoR

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh