UREĐENJE MALAKOLOŠKOG MUZEJA Uskoro dolazi malakolog koji će odabrati školjke za izlaganje

UREĐENJE MALAKOLOŠKOG MUZEJA Uskoro dolazi malakolog koji će odabrati školjke za izlaganje
Građevinski radovi na uređenju Malakološkog muzeja pod okriljem zgrade Franjevačkog samostana u Makarskoj, započeti u srpnju prošle godine, već su trebali biti gotovi. Kasni se mjesec dana uglavnom zbog loših vremenskih uvjeta, ali to će se vrijeme nastojati nadoknaditi kako bi ovaj dragulj turističke ponude grada bio završen za ljetnu sezonu. Uređuju se tri izložbene prostorije za Malakološki muzej, te info punkt na ulazu.

Gvardijan Franjevačkog samostana fra Ante Čovo, od svojeg dolaska na to mjesto kontinuirano radi na uređenju i obnovi blaga Franjevačkog samostana kako bi to bogatstvo prezentirali građanima i turistima, ali i sačuvali za buduće naraštaje.

- U projekt temeljite rekonstrukcije prostora za Malakološki muzej u Makarskoj uključilo se  Ministarstvo kulture, Grad Makarska, Odjel za pomorstvo i turizam Splitsko-dalmatinske županije TZ grada Makarske, Županija i Franjevački samostan. Ukupno građevinski radovi stoje oko 500 tisuća kn – kaže fra Ante Čovo.

 

NABAVA VITRINA Odabir, uređenje i izlaganje školjki

 

- Dobili smo od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU pola milijuna kuna za opremanje, odnosno nabavu vitrina. Objavljen je javni poziv za nabavu vitrina te izabran ponuđač. Nabava je u pripremi – ističe fra Ante Čovo.

Gvardijan otkriva kako je zamolio Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu da u Makarsku pošalju stručnu osobu za odabir školjki. Zapravo u cijeloj Hrvatskoj je, kaže gvardijan, samo jedan malakolog prof. Pero Čančar, koji će tijekom veljače doći napraviti novi popis i odrediti koje će se školjke izložiti, jer su u međuvremenu mnoge oštećene i školjke i ljušture morskih mekušaca, tako da će on odrediti koje će se prezentirati, jer ne treba zaboraviti da su mnoge oštećene zbog vlage.

- Ovo je prva temeljita restauracija kako bi se riješila vlaga, instaliraju se potrebne izolacije i podne i vanjske, uređen je i fugiran kamen na zidovima. Prostor je potrebno klimatizirati jer se školjke čuvaju na 20 stupnjeva. Malakološki muzej će, nadam se, u punom sjaju i kao multimedijalni prostor, dočekati turiste ove sezone, ali budući da kasnimo, trebat ćemo ubrzati poslove. Sve očistiti, postaviti vitrine i onda jedan mjesec samo posvetiti izlaganju i odabiru eksponata.

Radi se i na uređenju info punkta. On će raditi i ako uspijemo cijeli prostor urediti. Predstoji nam još na drugom katu urediti kutak za prezentaciju crkvenoga ruha i posuđa koje smo ovih godina obnavljali. Za to nedostaju vitrine. Javili smo se na natječaj Ministarstva kulture pa ćemo vidjeti hoćemo li što dobiti. Tako bi Stara franjevačka crkva, Malakološki muzej, galerija slika i riznica crkvenog ruha i posuđa sve bilo izloženo oku javnosti. Novost ovog preuređenja je i multimedija.

Uređenjem ovih reprezentativnih prostora, osobito jedinstvenog Malakološkog muzeja, koji je utemeljio teolog i prirodoslovac dr. fra Jure Radić 1963., a koji je s tri tisuće izloženih primjeraka školjki, privlačio desetke tisuća posjetitelja, vratit će se njihova funkcija gradu kao najatraktivnija jedinstvena turistička ponuda.

 

J.Glučina

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh