Vi ste ovdje:Početna » Naglaseno » PETRA DRUŠKOVIĆ, VODITELJICA RAGBI ŠKOLE MAKARSKE RIVIJERE Srce tuče za jajoliku loptu i mojih 80 djevojčica i dječaka

PETRA DRUŠKOVIĆ, VODITELJICA RAGBI ŠKOLE MAKARSKE RIVIJERE Srce tuče za jajoliku loptu i mojih 80 djevojčica i dječaka

PETRA DRUŠKOVIĆ, VODITELJICA RAGBI ŠKOLE MAKARSKE RIVIJERE Srce tuče za jajoliku loptu i mojih 80 djevojčica i dječaka
Kada se prije pedesetak godina rađao ragbi podno Biokova malo je bilo za vjerovati da će jajoliku loptu prigrliti tako veliki broj mladih kroz generacije, a sigurno ne da će ragbi imati lijepu budućnost zahvaljujući sportašici u ragbijaškom dresu - Petri Drušković.

Podsjetimo, prvu jajoliku loptu u grad podno Biokova donijeli su mladi inženjeri iz Splita Siniša Tartaglija i Tomo Curović 1968. godine, kada su došli raditi u makarsku tvornicu Metalplastika. Bio je to začetak jednog novog sporta u obitelji sportova na Makarskoj rivijeri. U kasnu jesen iste godine osnovan je i ragbijaški klub, na prvom treningu koji je održan na GSC-u 1. studenoga 1968. godine okupilo se čak 35 mladih ljubitelja ragbija. Među njima bili su i kasnije dugogodišnji igrači Metalplastike Ivo Babić, Ivan Glibota, Miro Pejković, Jure Rakušić i Ante Vujčić. Prva utakmica u povijesti kluba odigrana je 9. ožujka 1969. godine protiv druge momčadi Nade iz Splita, a krajnji rezultat od 8:6 u korist Metalplastike pokazao je da početni napori nisu bili uzaludni. Klub je kasnije promijenio ime u Energoinvest, te naposljetku u Makarsku rivijeru.

Klub je dugo godina igrao Prvu ligu bivše države, najveći uspjeh u to vrijeme ostvarili su 1974. kada su osvojili drugo mjesto. Najveći uspjesi, međutim, bili su im osvajanje titule prvaka Hrvatske 1997. i 2003. godine. Uz to su osvajali i Kup Hrvatske 1997. i 2006. godine. Uprava kluba prije dvije godine odlučila je veću pažnju posvetiti radu s mlađim uzrasnim kategorijama. Za njihova trenera izabrala je Petru Drušković koja je tako postala prva žena u „muškom“ sportu.

Nije ovo bio prvi susret Petre sa ragbijem, prvu utakmicu u povijesti hrvatskog ragbija, čiji je Savez osnovan 1962. godine, između Nade i Zagreba (studeni 2017.) na kojoj su pravdu dijelile tri sutkinje glavna je bila Petra Drušković, a pomoćnice Frančeska Pleština i Margarita Mratović).

Petra Drušković je umnogome zaslužna što dječaci i djevojčice žele trenirati ragbi, a ovaj sport s njezinim dolaskom doživljava procvat u Makarskoj. Dovoljno povoda za razgovor.

 

Zašto ragbi, kada se dogodila ljubav?

- Ragbi sam upoznala dok sam živjela u Engleskoj, a moji prvi dodiri s njim bili su 2016. godine. Kada sam došla u Split na Kineziološki fakultet igrala sam rukomet i ragbi. Tada mi je izgledalo da je rukomet grublji od ragbija i tako sam ostala u ragbiju. Uz igranje sam položila ispit za suca pa sam tako ostala sve do sada vezana uz ragbi.

 

Kada ste započeli trenersku karijeru

- Najprije sam radila sa djecom u splitskoj Nadi, a kako u Dubrovniku nije bilo ragbijaškog kluba iz Grada sam dobila poziv da im pomognem prilikom osnivanja kluba. Bio je to RK “Invictus”, a glavna zadaća bila je rad sa mladim igračima.

 

Zatim slijedi dolazak u Makarsku

- U Dubrovniku nisam radila profesionalno, a postojala je i mogućnost da se vratim u Englesku. Sudeći u Makarskoj, upoznala sam više ljudi koji nisu imali predrasuda prema ženama u ragbiju. Jakša Lovreta mi je ponudio da vodim mlađe uzraste kluba i tako sam došla i ostala u Makarskoj.

 

Koliko je tada u klubu bilo mladih ragbijaša

- Zatekla sam tridesetak, a nakon godinu dana sada ih trenira osamdesetak. Kroz animaciju po školama privukli smo najveći broj dječaka. Prošlu jesen natjecali smo se u četiri uzrasne kategorije, a od proljeća imamo i petu. Zbog povećanog broja djece morat ćemo zaposliti još jednog trenera.

 

Plaćaju li djeca članarinu?

- Ne.

 

Veliku pažnju privukli su rezultati na brojnim turnirima?

- Potvrda dobrog rada su osvojena prvenstva Dalmacije u uzrastima U-8, U-10. S Nadom smo podijelili prvo mjesto u najmlađem uzrastu U-6. U kategoriji U-12 smo bili treći. Iako je ragbi momčadski sport moram spomenuti iznimni talent kod Vinka Šumelja, Roka Lovrete i Marka Čondića.

 

Ciljevi u 2019. godini

- Želimo u svim uzrasnim kategorijama povećati broj dječaka koji igraju ragbi. Što se natjecateljskog dijela tiče barem ponoviti prošlosezonske rezultate na Prvenstvu i Kupu Dalmacije. Od ove godine igra se i državno prvenstvo u uzrastu U-14 na kojem ćemo i mi nastupiti sa željom da izborimo visok plasman. Za sve ovo ostvariti trebat će nam puna potpora Grada koja ni do sada nije izostala, sponzora, a i roditelja koji su nam i do sada bili od velike pomoći.

 

 

 

Jakov Kovačević/IvoR-RK

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh