Za inspektore spremni: Na pijaci počelo izdavanje fiskalnih računa

Trgovci i obrtnici na makarskoj pijaci jutros su spremo dočekali akciju poreznih inspektora i predstavnika carinske uprave. Obrtnici koji su po Zakonu dužini imati fiskalne kase (a ima ih četvoro koji prodaju voće i povrće i dvoje koji imaju obrte za prodaju pilića) uredno su izdavali račune, a kako su nam potvrdili pojedini trgovci, od ‘češljanja’ dokumentacije nisu bili izuzeti ni vlasnici OPG-a(obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva). Poznato je, naime, da su obrtnici na makarskoj pijaci najviše kivni upravo na ovu kategoriju trgovaca jer drže da su neopravdano u povlaštenom položaju( ne moraju imati fiskalne kase op.a.) jer, kao i oni, preprodaju tuđu robu. Jesu li i kakve nepravilnosti utvrđene od inspektora danas nismo mogli dobiti službenu potvrdu jer su nas, očekivano, uputili na službu za Odnose s javnošću Ministarstva financija, no voditeljica  makarske tržnice Vanja Močević rekla nam je kako ne očekuje kazne po pitanju izdavanja fiskalnih računa.

- Jutros su čim su došli prvo pretraživali sve štandove u potrazi za alkoholom i cigaretama. Jedan trgovac je kad ih je vidio pobjegao i ostavio zaključan štand. Od mene su tražili ključ, ali ga ja nisam imala. Upozorili su me da ubuduće kod sebe moram imati duple ključeve od svih koji prodaju na pijaci. Na žalost, takve nedozvoljene prodaje ima ali ja mogu samo nekoga upozoriti i ništa više od toga, rekla nam je Močević otkrivši da je se ista akcija dogodila i prije dva dana u večernjim satima, zbog čega nije čudo da je jutros većina inspektore dočekala spremna. – U utorak navečer su carinici ‘upali’ oko 20 sati i 30 minuta i zaplijenili alkohol i cigarete, a jučer su ovdje bili predstavnici Državnog inspektorata iz Makarske, rekla nam je Močević.

Trgovci na pijaci, pak, danas nisu bili raspoloženi za priču. Obrtnik Mile Pažin koji se dugo zadržao u razgovoru s inspektorima nije htio davati izjave, a njegova supruga samo je kratko komentirala ‘Danas me više nemojte pitati ništa’. – Reda mora biti ali ovo nije način. Da je Linić uveo paušal, zaradio bi milijune, a ovako će samo otjerati ljude s pijace, komentirala je Gordana Jelavić jedna od vlasnica Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva(OPG) koji ne podliježu Zakonu o fiskalizaciji.

- Nemojte se ljutiti na nas, znamo da radite svoj posao, ali nam je stvarno dosta ovog stresa svaki dan. Nismo protiv uvođenja reda, ali zašto se njega moraju držati samo mali? Zašto Linić ne pošalje svoje inspektore u Konzuma,  rekla nam je jedna od prodavačica koja nije više htjela pred fotoaparat. Jedan od prodavača samo je kratko dodao ‘Oni su nas tukli, ovi će nas dotući’.

Unatoč nezadovoljstvu, kako nam je potvrđeno, nitko od makarskih trgovaca i obrtnika zasad nije odustao od prodaje, a uskoro bi trebalo biti ukupno sedam obrtnika budući da je jedna prodavačica u međuvremenu predala zahtjev za otvaranje obrta.

 

‘Ne smijete fotografirati službenu osobu dok obavlja svoj posao’

I inspektori i trgovci trudili su se da turisti ne primijete što se događa no to je, naravno, bilo nemoguće budući da je pisanje zapisnika opsežan posao. – Jedino što vam mogu reći jest da je riječ o akciji carinske uprave i poreznih inspektora i da provjeravamo izdaju li se fiskalni računi, rekao nam je ljubazno jedan od trojice inspektora. No, na prisustvo predstavnika medija nisu svi reagirali isto. U trenutku kad su novinari počeli fotografirati jedan od carinskih službenika naglo se ustao i, s pištoljem za pasom, bez obzira na građane i turiste, prijeteći podigao prst prema novinarima: Imate li ovlaštenje fotografirati službenu osobu dok obavlja svoj posao? Obrazloženje da i novinari i fotoreporteri samo rade svoj posao nije pomoglo.

 

 

Piše i snimila Ivana Pleić

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh