Prijatelji mora: Najveća hrvatska izložba fotografija na otvorenom od sutra u Makarskoj

I Makarska je među 14 turističkih destinacija koje će tijekom sezone zahvaljujući suradnji s Turističkom zajednicom grada Makarska ugostiti atraktivnu izložbu projekta „Prijatelji mora“. Najveća hrvatska izložba fotografija na otvorenom „Prijatelji mora- velikani hrvatske fotografije 50-ih“ u Makarskoj će na šetnici, uz glavnu gradsku plažu biti postavljena od 2. do 8. kolovoza. Izložba „Prijatelji mora „ na 64 velika formata predstavlja umjetničku fotografiju nastalu 1950. s tematikom života hrvatskog Jadrana.

Cilj izložbe je pokazati domaćim i stranim posjetiteljima zavidnu kulturu hrvatske fotografije pedesetih godina.Radovi su prikupljeni iz fundusa nacionalnih muzeja i privatnih zbirki, a izlažu autori: Ante i Zvonimir Brkan, Joso Špralja, Tošo Dabac, Nikola Vučemilović, Milan Pavić, Đuro Griesbach, Fernando Soprano, Alojz Orel, Andro Damjanić, Ivo Tolić, Zlata Laura Mizner, Igor Emili, Viktor Hreljanović, Abdon Smokvina i Ervin Debeuc.Procjenjuje se kako će ovu atraktivnu izložbu našeg Jadrana u 14 turističkih destinacija posjetiti preko milijun posjetitelja.

A kako je nastala? Nacionalnu kulturološku kampanju „Prijatelji mora„ osmislili su 2009. Udruga Livingstone iz Rijeke i tvrtka Astoria s ciljem da svake godine izložbama fotografija velikih formata na otvorenome u 14 hrvatskih gradova tijekom turističke sezone, hrvatskoj javnosti i svim turistima skrene pozornost na ulogu fotografije u medijskoj kulturi, te na društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije i očuvanja Jadranskog mora.

 J.Glučina/facebook.com

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh