Pa tko je uopće na makarskoj pijaci OPG i kako to postaje?

S provođenjem Zakona o fiskalizaciji i na zelenim pijacama, u Makarskoj je na površinu isplivao još jedan problem. Fiskalizaciji podliježu samo obrtnici, a takvih je do nedavno bilo samo četvero, dok su svi ostali vlasnici OPG-ova  na koje se fiskalizacija ne odnosi. E, onda su progovorili obrtnici. Rekli su: da, uvest ćemo fiskalne kase, ali tražimo da zakon bude za sve jednak i da se uvede red odnosno točno provjeri tko je OPG, a tko radi na isti način kao i obrtnici samo izbjegava iste obveze.

Budući je javna tajna da na makarskoj pijaci prodaju uglavnom preprodavači iako su izvjesili oznake OPG zanimalo nas je koliko je to prozivanje utemeljeno, kako se uopće  netko registrira kao OPG ili je to tek proizvoljno deklariranje kako bi se opravdali zbog neplaćanja kazni. Ali nema više šale!

Ministar Linić je bio rezolutan: red se mora uvesti. Krenula na teren i inspekcija, uzbunili se prodavači, vadi se dokumentacija…

Gdje se registriraju i temeljem čega OPG- a?

U  Makarskoj se to ne radi. Do nedavno je registracija bila u Imotskom, a sada je u  Splitu u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi. Koji su uvjeti? Odgovore na to potražili smo od Bernarda Bokšića, poljoprivrednog savjetnika u Makarskoj. Doznajemo kako je prvi uvjet da ste vlasnik ili najmoprimac poljoprivredne površine zemljišta. Osobno svojim potpisom poljoprivrednik jamči  da uzgaja  kulturu koju prijavi!? U Ministarstvu poljoprivrede to se provjeri na snimku je li određena parcela ima ARKOD (sustav evidencije  zemljišnih parcela u RH). Time  poljoprivrednik registrira točno zemljište i kulturu koju uzgaja. Ukoliko mijenja kulturu, pa jedne sezone tu sije luk, a sljedeće krumpir, to također mora prijaviti Agenciji i sve bude uneseno u ARKOD.

Ukoliko je netko tko prodaje voće i povrće sve navedeno upisao, dobio je za to i rješenje  u kojem piše i matični broj tog OPG-a. A na temelju toga broja nadležni lako mogu provjeriti jesu li stečeni uvjeti i je li netko uistinu OPG kao i to prodaje li uistinu robu za koju ima uredne papire odnosno koju sam proizvodi ili nešto slično. Prema tome ne može netko prodavati grožđe jedne vrste a proizvoditi drugo i slično. Uz registriranje OPG-a   vlasnik treba biti i u Upisniku trgovaca voćem i povrćem. Sve što je nejasno onima koji žele registrirati OPG  mogu uvijek dobiti savjet u Savjetodavnoj poljoprivrednoj službi u Makarskoj. Dakle, procedura registriranja, ukoliko je netko stvarni proizvođač na obiteljskom gospodarstvu, nije komplicirana, ali nema muljanja!

Piše i foto Janja Glučina

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh