Vi ste ovdje:Početna » Naglaseno » DRAGICA VRANJEŠ, SABORSKA ZASTUPNICA ‘Lijep je osjećaj moći pomoći građanima’

DRAGICA VRANJEŠ, SABORSKA ZASTUPNICA ‘Lijep je osjećaj moći pomoći građanima’

DRAGICA VRANJEŠ, SABORSKA ZASTUPNICA ‘Lijep je osjećaj moći pomoći građanima’
Iza saborske zastupnice, najmlađe među ženama, 30-godišnje Dragice Vranješ (Roščić) je nešto više od pola mandata, i na desetke tisuća prevaljenih kilometara.

Za njenog posljednjeg vikenda, samo slobodnog od saborskih sjednica, ali užurbanog po pitanju svih ostalih obveza, a njih je uistinu puno, kratko smo se družili. Razgovor je tekao s prisjećanjem na djetinjstvo u rodnoj Baškoj Vodi i kod banke Dinke u Makarskoj, srednju školu, studij u Splitu, angažman u LAG Adrionu, sve do saborskih klupa i njezine stalne adrese u Makarskoj u kojoj je u listopadu prošle godine otvorila stranicu svog bračnog života s Jozom Vranješem, makarskim zamjenikom gradonačelnika.

- Uvijek sam voljela dinamiku u životu. Uz sestre Dinku i Marijanu, brata Matu, naši roditelje su nas učili raznim znanjima, vesela smo obitelj. Dok sam pohađala Srednju školu fra Andrije Kačića Miošića, ekonomsko usmjerenje, stizala sam se baviti i mnogim drugim aktivnostima. U baškovoškoj Limenoj glazbi sam svirala klarinet, plesala u Folklornom ansamblu Tempet, a ljubav prema narodnim pjesama i plesovima odvela me za vrijeme fakulteta i do Brodosplita. Posebnim zadovoljstvom ispunjavao me humanitarnim raznim udrugama, rad u Udruzi Sunce, ili kreativne radionice u Baškoj Vodi – prisjeća se Dragica, koja je u Hrvatski sabor kao zastupnica HDZ-a izabrana iz Desete izborne jedinice.

Predana knjizi i želji da još bolje ovlada ekonomskim znanjem upisala je Ekonomski fakultet u Splitu, a nedugo po diplomiranju otvaraju joj se vrata Pravnog fakulteta na kojem postaje demonstrator za političku ekonomiju. Stručnim osposobljavanjem njezino pripravničko mjesto, potom je, Grad Makarska. Vrijednim drži iskustvo iz 2015., kada je mjesec dana stažirala u EU Uredu Andreja Plenkovića u Briselu.

-Na mom putu razvoja kao poslovne osobe vrlo vrijednim držim vođenje LAG Adrion, kojemu sam predsjednica. Puno se posla napravilo za Podbiokovlje, imotski, vrgorački i omiški kraj. Podatak da smo u 2018. imali 87 milijuna vrijedne prijavljene projekte i našim korisnicima osigurali sredstva za 85 novih radnih mjesta, sam po sebi govori dovoljno. U LAG-u je dvoje zaposlenih i dvoje na osposobljavanju, a veliki dio prijavljenih projekata odnosi se na financiranje infrastrukture preko 35 milijuna kuna. Svako od devet seoskih domaćinstava, koja su kao takva registrirana u 2018.g. uz pomoć LAG-a, dobit će 50 tisuća eura. U Hrvatskoj je inače 272 proizvođača koja pružaju usluge u turizmu, a na Adrion otpada 3 posto – ponosno će Dragica Vranješ, dodajući kako u LAG-u imaju još puno velikih planova.

Posljednje dvije godine živi na relaciji Baška Voda, odnosno Makarska – Zagreb. Naravno, takav način života traži puno odricanja i kompromisa. Mjesečno za volanom automobila sama prevali i više od pet tisuća kilometara.

-Ne bih rekla da mi je samo teško. Lijepo je da sam dobila priliku biti zastupnica u Hrvatskom saboru, dobar je osjećaj moći pomoći građanima. Trudim se gdje god imam obavezu da ona bude kvalitetno odrađena. Predstavnicama sam Hrvatske mreže za ruralni razvoj u EU, članica Kluba HDZ-a, kao i članica Odbora za financije i proračun, Odbora za turizam i Odbora za europske poslove, kaže makarska saborska zastupnica.

Život u hrvatskoj metropoli uglavnom doživljava kroz poslovne obveze. Za rijetkih vikenda u Zagrebu gušt joj je gradske ulice proći biciklom. Ipak je najsretnija kada ugleda svoju Bašku Vodu i Makarsku. I kada je građani prepoznaju i zamole za uslugu, a one se odnose uglavnom na administrativne začkoljice, osmijeh je i dalje na licu. Zna, njezina misija je osim u Hrvatskom saboru, tamo gdje god može pomoći.

 

 

 

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh