Vi ste ovdje:Početna » Mozaik » PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA PODGORSKE KALADE Knjiga o 40 godina PŠRD Kanjac povezuje sve izvore podgorskog identiteta

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA PODGORSKE KALADE Knjiga o 40 godina PŠRD Kanjac povezuje sve izvore podgorskog identiteta

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA PODGORSKE KALADE Knjiga o 40 godina PŠRD Kanjac povezuje sve izvore podgorskog identiteta
podgorske kalade110219_014Pred brojnim posjetiteljima u prostoru dvorane Arte u ponedjeljak je predstavljena monografija ‘Podgorske kalade, četrdeset godina PŠRD Kanjac Podgora 1978.-2018.’ autorice Vedrane Vele Puharić. Uz samu autoricu, knjigu su predstavili novinar Šime Duvančić, Gordan Kačić iz Hrvatskog hidrografskog instituta te predsjednik PŠRD Kanjac Mario Vela, dok je program vodila naša radijska voditeljica Snježana Šulenta. Na samom početku okupljene je u ime organizatora Matice hrvatske obratio predsjednik makarskog ogranka Ante Škrabić istaknuvši kako je jučerašnje događanje ‘palo’ upravo na Dan Matice hrvatske, koja je jučer obilježila 177 godina.

podgorske kalade110219_010Isto tako, u ime Grada Makarske obratio se zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić pozdravivši prisutne i zaželjevši Kanjcu dugo i uspješno djelovanje. Inače, PŠRD Kanjac osnovan je 1978. godine od strane podgorskih članova makarskog Arbuna, na što je podsjetio predsjednik društva Mario Vela, a sama knjiga na ukupno 120 stranica donosi oko 500 fotografija i veliku količinu informacija koje proteže kroz vremensku liniju dugu punih 40 godina. Kako je istaknuo Gordan Kačić, u pitanju je sveobuhvatan i studiozan prikaz  maritimne tradicije i naslijeđa podgorskog kraja koji bilježi crtice iz bogate povijesti lokalnog brodarstva, ribarstva i pomorstva, čime povezuje sve izvore podgorske kalade110219_004podgorskog identiteta. – Monografije, a posebno ovakve fotomonografije su vrlo složeni znanstveni radovi u kojima nema mjesta poetičnosti nego činjenicama. Ova knjiga zapravo je traversa zbivanja u mjestu od osnutka Kanjca pa do danas, daje presjek maritivne povijesti podgore i daje golemi doprinos istraživanju podgorskog pomorstva, ali i pomorstva općenito – kazao je u svom obraćanju Kačić. Dok priča o PŠRD Kanjac zauzima najveći dio knjige, Podgorske kalade donose i povijesne preglede o podgorskim lučicama iz pera Stanka Piplovića (‘Izgradnja luka u Makarskom kotaru tijekom 19.stoljeća’.) te Valentine Lasić (“Luke na Makarskom primorju 1918.-2000.”), podgorske kalade110219_013mali rječnik pomorskih izraza, zabilježeni su kapitalni ulovi, priložene brojne novinske reportaže i isječci kao i pregled kulturne baštine Podgore. – Rad na ovoj knjizi bio mi je jedno neprocjenjivo iskustvo koje se na kraju proteglo na dvogodišnji period, međutim nije bilo jednostavno prikupiti građu koja obuhvaća puna četiri desetljeća djelovanja jednog sportskog društva, ali ne samo njega već i svega drugoga što se veže uz ribarstvo i pomorstvo u Podgori – kazala je autorica knjige. Događanje je uveličio i podgorski pjesnik te osvjedočeni zaljubljenik u more Stipe Vela čiji su se stihovi provukli i kroz stranice monografije kao i kroz samo jučerašnje predstavljanje u Makarskoj.

O.Franić / IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh