Češka televizija uz pomoć makarskog GSS-a snimala prilog o Biokovu: Bolje ispasti kukavica, a ostati živ!

Predstavnici Gorske službe spašavanja – stanice Makarska izvijestili su novinare da je danas u Makarskoj češka nacionalna televizija, povodom dvije zadnje nesreće u kojima su stradali češki turisti, snimala prilog o Biokovu.Nakon razgovora s televizijskom ekipom iz Češke, pročelnik Mate Balov, kojemu su se pridružili i tajnik Milan Bulatović te član Tonći Lalić, o razgovoru s češkim novinarima obavijestio je  i predstavnike medija u Makarskoj.

- Novinarsku ekipu zanimalo je doslovno sve o opasnostima koje vrebaju na Biokovu uključujući i detalje slučajeva koji su se, na žalost, nedavno dogodili. Osim što smo ih upoznali sa svim detaljima spomenutih akcija pokazali smo im brošuru sa savjetima izletnicima i posjetiteljima planina na šest jezika. S ciljem prevencije, brošure smo zajedno s kartama Biokova tiskali smo još prije nekoliko godina, a one su dostupne turistima u svim turističkim zajednicama i turist biroima, kazao nam je pročelnik Balov koji je s češkim novinarima razgovarao u prostorijama makarskog GSS-a.

- Nekad je bolje ispast kukavica, a ostat živ, komentirao je Tonći Lalić podsjetivši kako se brojni turisti, među kojima su često bili upravo češki državljani, poigravaju sa svojim životima izbjegavajući na vrijeme kontaktirati GSS jer se, idući na Biokovo, neadekvatno opremljeni, brzo dovedu u situaciju iscrpljenosti i dezorijentiranosti kad više nisu u stanju pozvati spasioce. – Istina je da se danas opreza više nego nekada, ali je i puno više turista koji idu na Biokovo. Na žalost, često bez adekvatne opreme i dovoljno opreza, zaključio je Lalić spomenuvši kako češki turisti prema statističkim podacima nisu samo najčešće žrtve planine u Hrvatskoj nego i susjednim zemljama.

- Jedno od glavnih pravila je: U planinu nikad nemoj ići sam, a mobitel je najvažnija stvar koji imate sa sobom i koja ne smije služiti za nikakve razgovore nego isključivo za SOS pozive, naglasio je tajnik Milan Bulatović. Makarski spasioci ovom su prigodom još jednom apelirali na sve one koji dolaze u direktan kontakt s turistima da ih opskrbe brošurama GSS-a u kojima se nude sve informacije vezane za pravila ponašanja na Biokovu.

 

I.Pleić/IVor

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh