ZAVRŠENO PETO IZDANJE NATJECANJA IKKER: Slovak Peter Bracho najbolji kuhar regije za ovu godinu, Damir Tomaš na drugom mjestu

ZAVRŠENO PETO IZDANJE NATJECANJA IKKER: Slovak Peter Bracho najbolji kuhar regije za ovu godinu, Damir Tomaš na drugom mjestu
Šef kuhinje slovačkog hotela Liptovský dvor Peter Bracho pobjednik je petog izdanja Interregionalnog kupa kuhara europskih regija završenog u srijedu proglašenjem najboljih, podjelom priznanja te svečanom večerom u hotelu Miramare koji je i ove godine bio domaćin ovog međunarodnog natjecanja.

ikker_natjecatelji200219_010Na drugom mjestu završio je prošlogodišnji pobjednik IKKER-a, šef kuhinje makarskog hotela Meteor Damir Tomaš dok je trolist najboljih zaključio chef Čedomir Trifunović iz Budve, inače aktualni pobjednik Bisera mora iz 2018. godine. U organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) te uz podršku Grada Makarske, TZ Makarske, hotela Biokovo, Miramare i Grupe Pivac naš grad je i ove godine ugostio deset kulinarskih majstora iz regije, pobjednike natjecanja u svojim zemljama tijekom prošle godine. Uz već spomenuti nagrađeni trojac sudjelovali su još i Jadran Grančić iz Imotskog, šef kuhinje splitskog hotela Park te ujedno pobjednik u kategoriji medijskog nagrade_ikker200219_014nastupa, zatim Josip Vrsalović s Brača, Dragutin Mandić iz Vranjica, novosadski chef  Vladimir Jež te Slovenac Jernej Rad, dok su iz Crne Gore doputovali Mile Bošković te Milica Bušković Šoškić. Dok su prvog dana predstavili svoje vještine u filetiranju ribe i spremanju hladnih predjela, u srijedu su imali zadatak pripremiti tri slijeda jela sa zadanim namirnicama – juhu od janjetine i korjenastog povrća, toplo predjelo od mljevenog mesa i jaja, dok su glavno jelo trebali pripremiti od bifteka uz dodatak crnog vina. Natjecatelji su uz zadane namirnice mogli ponijeti pet namirnica po želji, a sve je nadgledao stručni žiri koji su i ove godine činila ugledna imena.

nagrade_ikker200219_008Bili su to slovenski kuharski sudac Iztok Legat, Hamid Hadžić, talijanski chef Marc PavelZoran Krsteski iz Makedonije, Goran Staničić, Nikša Ivičević Bukara te legendarni kuhar i ugostitelj Stevo Karapandža. – Kao što kažu kod mene u Lovranu, ja se ovdje osjećam već kao domaćin i uvijek rado dođem jer Makarska je baš prekrasan grad. Ovdje smo gledali deset najboljih kuhara sa svojih regionalnih natjecanja, pravih profesionalaca i mogu kazati da je u pitanju bilo vrlo izjednačeno natjecanje. Svaki od nas sudaca je, naravno, predao svoju listu ali vjerujem da su na kraju presudile nijanse. Ono što je vidljivo, u pitanju je sigurno jedan nagrade_ikker200219_010napredak u kvaliteti u odnosu na prije nekoliko godina, vidi se da su mladi kuhari zainteresirani i da se razvijaju. To je za mene vrlo pozitivno, pogotovo za ovakav kraj gdje je potrebno novih i kvalitetnih kadrova – prokomentirao je Stevo Karapandža. Uz samo natjecanje, peto izdanje IKKER-a donijelo je i zanimljiv popratni sadržaj – prezentacije, radionicu o začinima, a veliki je interes izazvalo master class filetiranje tune održano popodne u Miramareu – naime, tvrtka Kali Tuna s Ugljana donijela je u Makarsku primjerak tune od oko 40 kilograma, a ribu je pred velikim brojem okupljenih isfiletirao predsjednik ŠKMER-a, chef Željko Neven Bremec.

Među okupljenima smo ikker_radionice200219_004zatekli i direktoricu  TZ Makarske Hloverku Novak Srzić.  – Natjecanje IKKER je već dugo godina tu, već je dio makarske tradicije koju ćemo nastaviti dalje i dosta je važno događanje za naš turizam. Mi kao turistička sredina moramo znati prezentirati gradsku ponudu, podizati svake godine kvalitetu ponude u gastro smislu te nastaviti raditi edukacije ugostitelja, a ono što sam vidjela je da ovdje kuhaju sjajni kuhari od kojih se može mnogo naučiti. Osobno sam ostala oduševljena prezentacijom filetiranja ogromne tune što je bio fenomenalan doživljaj. Mogu najaviti da ćemo kao Turistička zajednica upravo na ovom tragu raditi potpuno novi program zanagrade_ikker200219_002 ljetne mjesece umjesto dosadašnjih Ribarskih večeri – kazala je Novak Srzić.  Dodajmo i da je uz natjecanje profesionalaca održano je i ono amatersko – Makarska Challenge,  u pripremanju jetrice na venecijanski način. Šteta je što je ovo natjecanje na kraju prošlo ‘ispod radara’ Makarana jer su se na kraju prijavile samo dvije ekipe i to iz Splita, a pobijedila je ekipa Rokery koju su činile Kristina Đuzel i Marijana Martinis. Peto izdanje IKKER-a službeno je okončano svečanošću podjele nagrada i priznanja, te večerom s temom albanske kuhinje, čiji je domaćin bio chef Sokol Prenga i njegov kulinarski tim.

O.Franić IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh