SKUPI, SLOŽI, SAVJESNO ODLOŽI Započinje edukativna kampanja za građane Makarske vrijedna 440.000 kuna

SKUPI, SLOŽI, SAVJESNO ODLOŽI Započinje edukativna kampanja za građane Makarske vrijedna 440.000 kuna
U prostoru makarske gradske vijećnice u četvrtak je održana tiskovna konferencija kojom je najavljen početak programa informativno edukativne kampanje ‘Skupi, složi, savjesno odloži’, s ciljem podizanja svijesti građana o odgovornom odlaganju otpada. Podsjetimo, Grad Makarska prijavio je ovaj projekt na otvoreni poziv za provedbu Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, preko kojeg je naposljetku dobio 369.361 kuna, dok ukupna vrijednost projekta iznosi 440.668 kuna, a sredstva su osigurana u sklopu Operativnog programa Europske unije ‘Konkurentnost i kohezija’.

presica_smece_070319_011Na današnjoj tiskovnoj konferenciji predstavljen je i projektni tim kojeg uz zamjenika gradonačelnika Dražena Nemčića čine Tamara Batinić, Jadranka Eljuga iz gradskog Odjela za proračun i financije, Ivana Pleić za pitanja odnosa s javnošću i protokol, zatim pročelnik Odjela za komunalne djelatnosti Matko Lovreta, Mila Lukić iz Makarskog komunalca, bili su tu i predstavnica splitske udruge Sunce Margita Radman, Dalibor Radman iz tvrtke Radman konzulting te Željko Beroš i Mišo Vuković iz tvrtke Print sport. Kako je na samom uvodu istaknuo zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić, u ovoj godini grašane očekuju velike promjene zbog presica_smece_070319_002uvođenja novog sustava gospodarenja otpadom, u kojem će kućanstva dobiti posude, a stambene zgrade čipirane kartice za kontejnere čime dosadašnja praksa odlaganja, u kojoj se sav otpad ‘računao’ kao smeće, potpuno odlazi u prošlost. Kako je kazao Nemčić, za vrijeme dok se sustav potpuno ne uvede Grad će poduzeti sve mjere da građanima omogući odvajanje otpada što bliže kućnom pragu, zbog čega su već nabavljena i dva mobilna reciklažna dvorišta koja primaju preko 30 različitih vrsta otpada. – Uvođenje novog sustava nije moguće provesti preko noći i svjesni smo da nas čeka mnogo posla. Moramo biti spremni ne samo da bi zadovoljili presica_smece_070319_006zakonsku formu ili imali manje račune, već zato što nam je bez odgovornijeg odnosa prema otpadu svima upitna budućnost. Odgovornijeg odnosa nema bez usvajanja novih znanja i zdravih navika, a upravo to ćemo raditi kroz cijelu 2019. godinu ovom edukativnom kampanjom za koju smo, a na što smo posebno ponosni, dobili bespovratna sredstva Europske unije jer je projekt sufinanciran sredstvima iz Kohezijskog fonda, a Grad Makarska je ostvario sufinanciranje od 85 % vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova – kazao je Nemčić.

presica_smece_070319_010Kako je najavljeno na današnjoj tiskovnoj konferenciji, naglasak ove kampanje podizanja svijesti i edukacije o održivom gospodarenju otpadom biti će pojasniti građanima više o odvojenom prikupljanju otpada, njegovoj ponovnoj upotrebi, o važnosti kompostiranja te na koji način i bez mnogo muke spriječiti nastajanje otpada, a ciljane skupine su mladi i djeca, umirovljenici, edukatori, odgojno obrazovne institucije, poslovna javnost ali i turisti. Grad će u sklopu ovog projekta – najavila je ispred projektnog tima Tamara Batinić, provesti ukupno 12 različitih aktivnosti, između ostalih tiskanje letaka i brošura koje će se dostavljati građanima na kućni prag presica_smece_070319_008uz račune Makarskog komunalca, biti će tu radijske emisije i spotovi, javne tribine, provest će se i edukativne radionice u osnovnim školama i vrtićima te organizirati natjecanje za učenike srednjih škola te viših razreda osnovnih škola. Osim toga, u nadolazećem razdoblju obilježiti će se i dva važna događaja, potkraj travnja Dan planeta Zemlje, a mjesec dana kasnije i Tjedan održivog razvoja, a uz najavu izrade internet stranice posebno se zanimljivom čini i nadolazeća aplikacija za smart phone, koja će imati i posebni ‘abecedarij otpada’, o čemu je u ime Makarskog komunalca više kazala Mila Lukić. – Kako smo željeli napraviti nešto novo a istovremeno presica_smece_070319_007pomoći građanima da što lakše razdvajaju otpad, odlučili smo pokušati s aplikacijom za mobitele, a koja će u sebi sadržati i abecedarij otpada uz pomoć kojeg će se građani lakše snalaziti. Za primjer, ako kod kuće imate predmet za kojeg ne znate kako ga odložiti, upišete njegov naziv u tražilicu aplikacije koja vam potom ponudi rješenje. To je dobro za građane i zbog toga što će Makarski komunalac paralelno početi i s novim cjenikom u kojem će se naplaćivati isključivo miješani komunalni otpad, što znači da sve što izdvojite iz miješanog otpada i odgovorno odložite, kasnije vam ne ide na račun – najavila je Lukić.

O.Franić / IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh