Vi ste ovdje:Početna » Mozaik » ANAMARIJA PRGOMET NA RADIONICI UDRUGE OSEJAVA ‘Život bez otpada počinje malim koracima’

ANAMARIJA PRGOMET NA RADIONICI UDRUGE OSEJAVA ‘Život bez otpada počinje malim koracima’

ANAMARIJA PRGOMET NA RADIONICI UDRUGE OSEJAVA ‘Život bez otpada počinje malim koracima’
Udruga za održivi razvoj Osejava u suradnji s Udrugom Zero Waste Croatia organizirala je u petak, 9. ožujka u dvorani Arte edukativnu radionicu o životu bez otpada.

Kako doznajemo iz Udruge Osejava, odličan odaziv najbolji je pokazatelj povećanog interesa naših sugrađana za smanjenjem otpada u svakodnevnom životu. Anamarija Prgomet iz udruge Zero Waste Croatia prije gotovo dvije godine počela je istraživati o životu bez otpada i sada pokušava tu filozofiju proširiti na što veći broj kućanstava širom Hrvatske. Trenutno razvija Zero waste aplikaciju koja će sadržavati informacije o mjestima u Hrvatskoj koja nude zdrave proizvode i nude mogućnost kupovine u rinfuzi, informacije o second hand dućanima, mjestima za donaciju hrane i ostalih proizvoda koja podržavaju ovakav način života.

U uvodnom dijelu predavačica je objasnila štetnost korištenja jednokratne plastike za cjelokupno društvo i neodrživost gomilanja otpada koje nam je donijelo suvremeno konzumerističko doba.

Zero Waste, prema njezinim riječima, nije nikakav težak i kompliciran rad ili posao, već način života, zauzimanje stava da nam brojni štetni industrijski proizvodi nisu potrebni te vođenje računa o važnosti korištenja biorazgradivih proizvoda u svakodnevnom životu koji smanjuju štetu od gomilanja nerazgradivog otpada. Važni su mali početni koraci, mijenjanje sebe i načina na koji promišljamo o otpadu te osvješćivanje spoznaje o šteti koju nanosimo planetu, ne razmišljajući o načinima smanjenja korištenja plastike i sintetičkih proizvoda.

Za edukativnu radionicu Prgomet je pripremila brojne predmete koje koristi u svakodnevnom životu, te objasnila načine njihove uporabe u kućanstvu, u osobnoj higijeni, načine kupovanja hrane korištenjem platnenih vrećica, te brojne druge primjere korištenja predmeta kojima smanjujemo, odnosno eliminiramo otpad. Cijeli njen godišnji otpad stane u jednu manju staklenku. S obzirom da je Anamarija veganka, ta joj je ‘filozofija’ uvelike olakšala usvajanje načina života prema ‘zero waste’ principu. No, izvrstan primjer u samom uvodu dala je i članica upravnog odbora Udruge za održivi razvoj Osejava Jadranka Alač čiji tjedni otpad njezine četveročlane obitelji stane u jednu plastičnu vrećicu. Cijela edukacija imala je poticajni učinak na veliki broj sudionika koji su nakon prezentacija sa Anamarijom izradili i prirodni dezodorans. Nakon radionice uz prigodni veganski domjenak gosti i članovi udruge proveli su u neformalnom druženju s gošćom predavačicom i razmijenili svoja osobna iskustva o načinima sortiranja, recikliranja i smanjenja otpada.

 

 

J.M./UZOR

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh