Predstavnici Grada povodom Dana domovinske zahvalnosti:Svima koji su dali živote za slobodu Hrvatske moramo biti vječno zahvalni

Promenadom Gradske glazbe Makarska rivom započelo je obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana Hrvatskih branitelja, a koje je organizirao Grad Makarska. Pred Središnjim križem na Gradskom groblju, predstavnici Grada su položili cvijeće, a riječi odrješenja molio je fra Ante Čovo, gvardijan Franjevačkog samostana u Makarskoj. Minutom šutnje u spomen na sve pale za Domovinu počast su odali gradski vijećnici, predstavnici gradskih ustanova, političkih stranaka, crkve, policije. Gradonačelnik Tonći Bilić je istaknuo kako je današnji praznik jedan od najvažnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti. Nakon vojno-redarstvene akcije Oluja 5. kolovoza 1995. Hrvatska je postala cjelina i slobodna.

Poseban pijetet osjetio se na Spomeniku hrvatskom branitelju, gdje su vijence položili predstavnici Grada Makarske, Udruge HVIDR-a, Udruge 156. brigade Hrvatske vojske, SDP-a, HDZ-a i SAB-a Makarsko primorje. Predsjednica Gradskog vijeća Makarske Jagoda Martić podsjetila je na značaj velikog datuma. Hrvatski branitelju su vođeni idealima krenuli u nametnuti nam rat. Nisu žalili ono najvrjednije, svoje živote. Moramo im vječno biti zahvalni za slobodu koju su nam osigurali, kazala je Martić. Svima njima u spomen zapjevana je pjesma ‘Bože čuvaj Hrvatsku’.

Obilježavanje je nastavljeno pred Spomenikom  prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Cvijeće su položili predstavnici Grada, Udruge HVIDR-a, Udruge 156. brigade HV-a te makarskog HDZ-a. Zamjenica gradonačelnika Lori Veličković istaknula je zasluge dr. Franje Tuđmana u stvaranju nezavisne Hrvatske. – Od svih velikih ljudi kroz hrvatsku povijest on je jedini uspio oživotvoriti hrvatski san – samostalnu Hrvatsku, naglasila je Veličković.

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti  i Dana hrvatskih branitelja nastavlja se svetom misom za Domovinu večeras u 20 sati u Katedrali sv. Marka, te pučkom feštom na Gradskoj rivi.

 

Piše Jasna Morović    Foto Željko Kovačić

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh