Stanari Lištuna i stare gradske jezgre: Kompromisno rješenje o radnom vremenu do 2 sata ne paše ni ugostiteljima ni građanima

Stanari Lištuna i stare gradske jezgre obratili su se gradonačelniku Makarske Tonćiju Biliću, predsjednici Gradskog vijeća Jagodi Martić i Komunalnom redarstvu Grada Makarske pismom pod nazivom ‘Zamolba za omogućavanjem prava na miran san stanovnicima grada Makarske’. U njemu upozoravaju na svoje dugogodišnje uzaludne apele upućivane svim vladajućim garniturama i nadležnim inspekcijskim službama te naglašavaju kako se stara gradska jezgra pretvorila u veliki disko klub na otvorenom u kojoj je nemoguće normalno živjeti. Svjesni da je Makarska turistička destinacija koja u svoj ponudi mora imati i noćni život, stanari predlažu donošenje novih odluka kojima bi se stanovnicima omogućio normalan život, a ugostiteljima duže radno vrijeme. Njihovo pismo prenosimo u cijelosti.

Predmet: Zamolba za omogućavanjem prava na miran san stanovnicima Makarske

Poštovani,

prvenstveno Vam zahvaljujemo što ste nas nedavno primili i dali nam priliku da izložimo problem s kojim se borimo već 15-ak godina. Mi stanovnici užeg djela gradske jezgre grada Makarske, a poglavito predjela Lištun i Kačićev trg, izloženi smo teroru zvučnika i buke do ranih jutarnjih sati, iako svi zakonski propisi zabranjuju vanjske zvučnike, a poglavito jačinu glazbe koja dopire iz njih. Pišemo Vam jer smo očekivali, nakon zajedničkog sastanka, da će Gradsko vijeće na svojoj sjednici donijeti odluku o zabrani vanjskih zvučnika nakon 00:00 sati. Smatramo da je od strane Grada nekorektno da određenim objektima odredi radno vrijeme do 00:00 sati, a za nas koji već 15 godina pišemo peticije i žalimo se ne napravi  ništa što bi omogućilo normalan život.

Kako nakon neprospavane noći ujutro ustati i raditi odgovoran posao?

Nebrojeni i uzaludni su pokušaji stanovnika da se pozivima u kasne noćne sate nadležnoj policijskoj postaji, inspekcijskim službama i komunalnim redarima pokuša utjecati na smanjenje razine glazbe i buke. Godinama nailazimo na nerazumijevanje nadležnih osoba i tako prolazi sezona za sezonom, a mi nemamo pravo na osnovnu ljudsku potrebu – miran SAN. Možete li i zamisliti kako izgleda nakon neprospavane noći ujutro ići na posao i raditi odgovoran posao? Ili kako izgleda kada Vam gosti koji su rezervirali smještaj na 7 ili 14 dana otkažu rezervaciju već nakon 1 ili 2 noći jer se cijela kuća trese od glazbe i baseva iz zvučnika na otvorenom, a uredno plaćamo paušalne naknade za obavljanje turističke djelatnosti ?! Ne znam koliko ste svjesni, ali trenutno je centar grada pretvoren u veliki disko klub na otvorenom prostoru koji radi do kasnih noćnih sati, a za posljedicu toga imamo da je ovaj prelijepi, stari dio grada ujedno i najprljaviji dio grada u što se možete uvjeriti ako bilo koji dan ujutro prošetate preko Lištuna do Marinete.

Mladi nisu zadovoljni noćnim životom koji završava u 2 sata iza ponoći

Svjesni smo da Grad Makarska mora osigurati uvjete da mladi imaju mjesto za zabavu, ali smo mišljenja da sadašnje rješenje nije dobro  niti za ugostitelje jer rad do 02:00 sata, do koliko trenutno imaju odobrenje, za vrstu ugostiteljstva kojim se oni trenutno bave nije dovoljan, tj. prekratak je, dok je s druge strane vidljivo da je noćni život tijekom ljetne sezone u Makarskoj svake godine u sve većem padu, a vjerovatno iz razloga što mladi danas traže zabavu do ranih jutarnjih sati i nisu zadovoljni kada se noćni život završava u 02:00 sata. Odluka o glazbi iz vanjskih zvučnika do 02:00 sata je kompromisno rješenje, loše za sve strane, a opet najgore za stanovnike uže gradske jezgre jer, molim Vas lijepo, budimo objektivni, pa tko može normalno živjeti i raditi kad mu disko klub svira u kući do 02:00 sata?  Smatramo da se dopuštanjem kafićima i klubovima u centru grada da rade iza 00:00 sati destimulira investitore u otvaranju disko klubova na atraktivnim lokacijama udaljenim od naseljenih objekata, a čije otvaranje bi značajno poboljšalo kvalitetu noćnog života u gradu, a ujedno rješilo problem preko 100-tinjak obitelji koji žive u centru grada.

Noćni život treba izmjestiti iz centra grada

Stoga predlažemo slijedeće: 1. da se hitno donese odluka o obvezi gašenja muzike na otvorenom iza 00:00 sati za tekuću sezonu 2. da Grad već sad donese odluku da se od iduće sezone izvrši prenamjena objekata u centru grada kako bi se isti bavili prikladnijim djelatnostima (restorani, snack-barovi i sl. ), a na sličan način kako su to napravila ostala turistička mjesta kao npr. Dubrovnik i Split. 3. da se vlasnike postojećih objekata u centru grada eventualno stimulira s koncesijama na nekim drugim mjestima gdje bi Grad ocjenio da bi bilo pogodno za iznjestiti noćni život i disko klubove.

Iscrpljeni dugogodišnjom borbom za naše zakonsko i ljudsko pravo na miran san, iskreno vjerujemo i nadamo se da će ova vlast naći snage i mogućnosti rješiti naš problem. Ukoliko će nas se i dalje zapostavljati na uštrb interesa pojedinih ugostitelja biti ćemo prisiljeni angažirati odvjetnika i tužiti Grad Makarsku, a za ostvarenje svojih prava spremni smo ići i do Strassbourga.

Pišu Stanovnici Lištuna i stare gradske jezgre

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh