WINE & FOOD BY APFEL Među izlagačima makarskog festivala i vinarija španjolske nogometne superzvijezde

WINE & FOOD BY APFEL Među izlagačima makarskog festivala i vinarija španjolske nogometne superzvijezde
Već treću godinu zaredom festival Wine & Food by Apfel doveo je u Makarsku neke od najboljih domaćih izlagača, vinara, proizvođača sireva i ostalih gastro delicija koji su danas u hotelu Miramare predstavili svoju ponudu našoj ugostiteljskoj sceni. Slično kao i lani, i ove se godine u hotelu Miramare tako predstavilo oko 40 izlagača iz čitave Hrvatske, nekoliko iz susjedne Bosne i Hercegovine, a među brojnim etiketama našlo se i vino jednog svjetski slavnog nogometnog imena iz Španjolske.

apfel_vino280319_010Ponuda ovogodišnjeg Wine & Food festivala privukla je očekivano i mnogobrojne posjetitelje, koji su na jednom mjestu imali priliku besplatno kušati različite sorte i berbe vina iz vinarija kao što su Kozlović, Stina, Krauthaker, Kutjevo, Nuić, Zadro, Agrolaguna, Grabovac, Plenković, Degrassi, Bolfan, Badel, bili su tu i proizvodi sirana Agrolaguna iz Istre, Gligore i Paške sirane, Livanjske sirane, Roko sireva, pa delicije poput pancete i kobasica, papričice punjenih skutom i inćunima, ukratko svega i svačega. – Zadovoljan sam odazivom ugostitelja jer ovaj festival je prije svega namijenjen njima kako bi smo zajedno podigli vinsku kulturu u apfel_vino280319_006Makarskoj. Turistički smo grad u turističkoj zemlji i moramo se neprestano educirati, tako i u ponudi vina. Osim toga, ove godine tu je i pet najboljih hrvatskih sirana, vjerujem da će posjetitelji izići zadovoljni i uživati u današnjoj prezentaciji. Mogli smo u ovom trećem izdanju dovesti i mnogo više izlagača, međutim odlučili smo ne širiti nego staviti naglasak na kvalitetu. Vjerujem da bi vinska kultura na Makarskoj rivijeri mogla biti bolja, da može rasti dalje i da će se to i dogoditi – kazao nam je izvršni direktor Apfela Matko Pašalić. Tijekom današnjeg festivala imali smo priliku porazgovarati i sa samim izlagačima – neki, poput Paške sirane, sudjelovale su na apfel_vino280319_004svakom od dosadašnjih izdanja. – Meni se osobno jako sviđa što ovaj festival dovodi ljude iz struke, da nije samo događanje na kojem se može pojesti i popiti već je na jakom poslovnom nivou, pogotovo sada kada se bliži sezona – reći će voditeljica marketinga Paške sirane Martina Pernar Škunca. Drugi, poput istarske vinarije Franković, na festivalu su prvi put. – Predstavljamo obiteljsku vinariju iz Buja sa deset etiketa u ponudi od autohtonih do internacionalnih sorti i jako nam je drago da sudjelujemo na festivalu. Dobar je koncept i sve je organizirano kako treba, vjerujem da ćemo upoznati nove poslovne partnere – kazala nam je predstavnica vinarije Laura Franković.

apfel_vino280319_007A među svim zvučnim vinskim prezimenima u hotelu Miramare isticalo se i jedno koje je slavu steklo na sasvim drugom terenu, i to nogometnom. Bodega Iniesta, vinarija obitelji slavnog nogometaša Barcelone Andreasa Inieste prije dva tjedna prvi se put predstavila na hrvatskom tržištu i svoje je mjesto ove godine našla i u ponudi makarskog festivala. – Tek smo započeli s uvođenjem našeg brenda u Hrvatsku, a želja nam je u što boljem svjetlu predstavili i španjolska vina s naših osam odabranih proizvoda – govori predstavnik vinarije Iniesta Miguel Navarro Cuartero, otkrivši da je vinarija osnovana 2010.godine, kada je nogometaš apfel_vino280319_008Barcelone odlučio uložiti dio svog bogatstva u razvijanje obiteljskog vinograda na kojem su mu otac i djed radili 40-ak godina. Nakon što su došli do 100 hektara površine odlučili su službeno započeti proizvodnju vlastite etikete. Inače, vinograd se nalazi u rodnom selu porodice Iniesta, negdje između Valencije i Madrida od kojih ih, kaže predstavnik tvrtke, dijeli po 200-tinjak kilometara vožnje, a svi zaposlenici vinarije su lokalni mještani. Slavno prezime koje ova vina nose na etiketi, dodali bi, svakako će izazvati interes gdje god se pojavi, a što se pokazalo i danas u Makarskoj. Dodajmo i da je nakon završetka službenog dijela organizirana i svečana večera na kojoj je specijalitete pripremao chef Hrvoje Zirojević.

O.Franić / IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh