Ulaganja se isplate: Vode dovoljno, unatoč trostruko većoj potrošnji

Dok ovih dana živa u termometru u hladu dostiže 40 stupnjeva, na veliko raste potrošnja vode, kako zbog povećanih potreba  zbog velikih vrućina, tako i zbog daleko većeg broja građana i gostiju na Primorju. Na prvi mah bi se moglo pomisliti kako bi mogao uslijediti apel na smanjenje potrošnje vode, ali takvi problema neće biti u sustavu u kojem je 17 tisuća vodomjerila od Zadvarja do Zaostroga i Sućurja na Hvaru.

-U jednoj sekundi, na dnevnoj bazi, potroši se 400 litara vode, a u 24 sata vodoopskrbnim sustavom protječe 35 tisuća metara kubnih vode. U niti jednom trenutku, iako je to trostruko veća potrošnja nego zimi, nije došla u pitanje redovita opskrba vodom, ističe Ivanka Parlov, direktorica Vodovoda Makarska. Vode ne samo da je dovoljno, već je tu i pričuva, i to izvorišta u Baškoj Vodi i Drašnicama, koja su pripremljena u slučaju potrebe za dodatnom potrošnjom vode. Parlov naglašava kako se u Vodovodu puno radi i ulaže u izgradnji vodoopskrbnog sustava i odvodnje, i to daje rezultate. Vrlo bitno je pravodobna rekonstrukcija puma i vodospremničkih kapaciteta, te stalna pripravnost Tehničkog sektora  kojeg vodi dipl.ing. Jozo Markić.

Među najstabilnijima u Hrvatskoj

Prema riječima Parlov, po izgrađenosti vodoopsrkrbnog sustava Makarska i Primorje su među stabilnijim u Hrvatskoj. To je zahvaljujući tome što su Vodovod, građani, lokalna samouprava imali viziju o povećanju potrošnje, i mogućim problemima ukoliko se sustav ne izgrađuje i poboljšava. Zato kada je broj korisnika vode višestruko povećan nema potrebe za redukcijom vode, jer su vodospremnički kapaciteti zadovoljavajući. Potrošačima nekad teško pada kada vide naknadu u svom računu, upravo zahvaljujući tako skupljenim sredstvima, opskrba vodom nije upitna u ljetnim mjesecima. U narednih pet godina izgradit će se pet novih vodosprema, a kako bi se rasteretile postojeće, a u planu je, nakon ljeta rekonstrukcija crpne stanice Bilaje, najavljuje direktorica Vodovoda.

Odvodnja: Briga svake općine

Dok Vodovod skrbi o redovitoj opskrbi vodom, odvodnja je briga grada i općina. Svatko od njih ima svoj sustav, na koji se pripajaju potrošači, i to o svom trošku. Dobar dio odvodnje na Primorju je riješen, ali time se ne mogu pohvaliti Gornji Kričak u Brelima, Bratuš-Krvavica u Baškoj Vodi, u Makarskoj Veliko Brdo, dio Puharića, Makar, te nešto kuća individualno. Na izgradnju odvodnje čekaju i u Gornjim Tučepima, Gornjoj Podgori, Drašnicama, Živogošću, Gornjem Zaostrogu. Korak bliže izgradnju sustava odvodnje, dakle imaju izrađen glavni projekt i čekaju potvrdu, uspjeli su u Krvavici-Bratuš, Drašnicama i Živogošću Porat.

Na Primorja, na kojem nije riješen sustav odvodnje, jedini izlaz su septičke jame. Parlov naglašava kako ovi potrošači vode, u svojim računima nemaju stavku odvodnje, te oni plaćaju pražnjenje septičkih jama, a temeljem cjenika Vodovoda d.o.o. Makarska.

Piše Jasna Morović   Foto Željko Kovačić

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh