Makarska: U lipnju se zaposlilo 275 osoba

Iako je vruće i temperature se penju do 40 stupnjeva rijeka nezaposlenih i ove je sezone  spas potražila u ponuđenim sezonskim poslovima. -Broj nezaposlenih kako na razini cijele Splitsko dalmatinske županije tako i na području Makarskog primorja se smanjio. Osim sezonskog zapošljavanja, na području Županije je izraženo i veliko zanimanje za korištenje mjera stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Na području županijskog ureda 775 osoba koristi tu mjeru, kazala nam je Žana Gusić, predstojnica splitskog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Ukupno je na Zavodu za zapošljavanje u županiji u lipnju bilo 41.484 nezaposlenih što je za 6,9 posto manje u odnosu na svibanj. U prvih šest mjeseci zaposleno je 16.438 osoba od čega je 4944 sezonca, što je za 14,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Makarski udio u tome je 2,1 posto, ističe predstojnica Gusić.

U Makarskoj je u lipnju zaposleno 275 osoba. Ali još uvijek je rijeka nezaposlenih na evidenciji Zavoda. Na području makarske ispostave 872 je nezaposlenih od kojih je 98 sa završenim fakultetom, 45 s višom školom, 33 s gimnazijom, sa srednjom četverogodišnjom školom 239, zatim 307 sa srednjom trogodišnjom školom, s osnovnom školom 143 i 7 ih je bez ikakve završene škole u evidenciji nezaposlenih. Na ovom području kako doznajemo nije bilo problema s pronalaskom sezonske radne snage, kuhara, konobara i bilo kojih drugih zanimanja. U Makarskoj je jedino bila izraženija potražnja zaštitara nego što ih ima na evidenciji nezaposlenih.

 Piše Janja Glučina   

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh