MONS. PAVAO BANIĆ U USKRSNOJ ČESTITCI Neka bude više molitve i zajedničkog žrtvovanja za opće dobro i više ljubavi prema svakom čovjeku

MONS. PAVAO BANIĆ U USKRSNOJ ČESTITCI Neka bude više molitve i zajedničkog žrtvovanja za opće dobro i više ljubavi prema svakom čovjeku
Proživljavamo svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova, kojom slavimo Isusovu pobjedu nad smrću. Ovaj događaj je najveća svetkovina u liturgijskoj godini. Za ovo slavlje pripremamo se u korizmi koja je obilježena pokorom, na uspomenu Isusa Krista koji se za svoju službu pripremao u pustinji postom i molitvom kroz četrdeset dana, tako nam je pokazao primjer da i mi tako činimo. Svaki pojedinac izabere sebi pokornički put priprave uz ono što nam propisuje Crkva. Evanđelje je putokaz, a ono jasno donosi sadržaj Kristove poruke koja je sadržana u jednoj jedinoj kratkoj rečenici koju možemo podijeliti na dva djela: „Ljubi Boga i ljubi bližnjega“!

Ljubiti Boga, „iz sveg srca, sve duše, i svega uma svojega“, je spoznaja da naš Bog nije neki daleki Bog, nego onaj koji dolazi k nama, koji je konkretan i svojom nas žrtvom spašava. Toliki su kroz povijest to upoznali, slijedili ga, a i danas nas začuđuju primjeri onih koji ostavljaju bogatstva ovog svijeta i posvećuju svoj život u izolaciji pustinje, samostana, misijskog rada među sirotinjom, među najtežim bolesnicima, beskućnicima, potpuno se predajući Njegovom vodstvu.

U ljubavi prema Bogu ovo nije sve. Slijedi i drugi dio rečenice: „Ljubi bližnjega, kao samoga sebe i nema veće zapovijedi“ kaže nam Isus. Tu se spaja božansko i ljudsko, jer prava ljubav prema Bogu automatski upućuje na ljubav prema bližnjemu. U tom razmišljanju shvaćamo ljubav oca prema izgubljenom sinu, koji ne pita gdje je potrošio novac ili u kakvom je društvu bio, nego se veseli što su opet zajedno. Ili primjer one majke koja moli za obraćenje ubojice njezina sina. Kad nas Božja ljubav obuzme, onda nema mjesta za mržnju.

Neka i u nama ovaj Uskrs obnovi ljubav prema Bogu i bližnjemu, posebno u našim obiteljima, da bude više sloge i razumijevanja, više molitve i zajedničkog žrtvovanja za opće dobro i više ljubavi prema svakom čovjeku. Probudimo i veću ljubav prema domovini, da ne napuštamo rodni dom, „jer svaka tuđa zemlja, tuga je golema“. Imamo vođu među nama koji nam daje hrabrost, onaj na čijem grobu stoji: „Nije ovdje, uskrsnuo je“! S Njime smo bili u zajedništvu za vrijeme četrdesetsatnog klanjanja u našoj katedrali i molili snagu za naprijed. On nam naviješta živu riječ na svakoj svetoj misi. Slijedimo ga. Svima Sretan Uskrs! Vaši pastoralni djelatnici iz župe sv. Marka ev. u Makarskoj.

Mons. Pavao Banić dekan

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh