ŽELJKO MAVROVIĆ I MARIO PRESKAR PREZENTIRALI ŠKOLU BOKSA U MAKARSKOJ Baveći se ovim sportom prepoznajete svoje kvalitete i testirate gornje granice

ŽELJKO MAVROVIĆ I MARIO PRESKAR PREZENTIRALI ŠKOLU BOKSA U MAKARSKOJ Baveći se ovim sportom prepoznajete svoje kvalitete i testirate gornje granice
Prezentacija škole boksa u trajanju od školskog sata održana je dvorani na Gradskom sportskom centru Makarska. Održali su je predstavnici Hrvatskog boksačkog saveza Željko Mavrović i Mario Preskar u suradnji s makarskim klubom BK “Predator”. Ova hvalevrijedna akcija koja je usmjerena na djecu i mlade odvija se pod pokroviteljstvom državne tajnice za sport Janice Kostelić.

Jedna od dugoročnih ciljeva ove akcije je i povećanje tjelesne aktivnosti, unaprjeđenje zdravstvenog i psihofizičkog stanja, te pozitivan učinak emotivne stabilnosti, samopouzdanje i socijalne vještine kod djece i mladih. Također se kroz prezentaciju boksa i njegovih specifičnosti nudi djeci i mladima aktivan način provođenja slobodnog vremena uz razvijanja tijela i duha. Na prezentaciji su bili i dogradonačelnik Makarske Dražen Nemčić kao i Marina Andačić Krivić, stručna savjetnica za predškolski odgoj, obrazovanje i šport Grada Makarske.

- Obilazimo cijelu Hrvatsku pa smo stigli i u Makarsku, a došli smo govoriti o važnosti boksa, odnosno sporta uopće. Boks primjerice, sudeći prema osobnom iskustvu, daje neku posebnu dimenziju – kazao je nekadašnji „teškaš“ i prvak Europe Željko Mavrović. Iskazao je nadu kako će mlade uspjeti privući u boksačke i druge dvorane, netko u konačnici postati i reprezentativac Hrvatske.

Govoreći o boksu napomenuo kako je riječ o udaračkom i napadačkom sportu. U boksu su iskustva drugačija nego u ostalim sportovima, jer dostiže gornje granice isprobavajući samoga sebe, istaknuo je Mavrović, dodajući kako vjeruje da je to posebno važno, posebno u vremenu u kojem živimo kada mladi žive u prilično ugodnim uvjetima. Boks je sport koji može koristiti kao prepoznavanje svojih kvaliteta, ali i mana, te kao je to sport kroz koji osnažujemo sebe kako psihički tako i fizički. Dodao je također kako bavljenje sportom pokreće cijelo tijelo, ali i mozak i um na specifičan način.

Na upit kako to da Hrvatska kao mala država ima vrhunske boksače (Parlov, Beneš, Josipović, Preskar, Prebeg) kazao je: – To je jedna kombinatorika genetike, upornosti i talenta. Ako se spoje ova sva tri elementa uspjeh neće izostati – na kraju će Mavrović koji se prije dvadeset godina borio za prvaka svijeta u meču protiv Lennoxa Lewisa.

 

 

J. Kovačević/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh