SLAVONSKI MED NA MAKARSKOM STOLU Mladi Renato Dješka sanja o novozelandskim pašama

SLAVONSKI MED NA MAKARSKOM STOLU Mladi Renato Dješka sanja o novozelandskim pašama
Tek mu je 28 godina, ali Osječanin Renato Dješka iza sebe ima puno radnog i životnog iskustva. Ovih dana njegova poslovna destinacija je makarski Proljetni sajam, a obiteljski OPG koji pravi med i proizvode od meda, na provjeren eliksir za organizam naučio je Makarane, tako da se na stolu nudi slavonski med.

-Da, OPG Dario Dješka je iz Osijeka, ali naših tri stotine košnica je na paši od Slavonije, Baranje, sve do Blata na Cetini. Ta raznovrsnost se ogleda i u naših desetak vrsta medova, među kojima bih izdvojio šumski. Znaju naši kupci što je dobar proizvod, i vraćaju se – ponosno će Renato.

Iz razgovora doznajemo da je zadovoljan poslom, a i zaradom koja kada bi se prenijela u iznos plaće je oko 700 eura. Školovao se za fizioterapeuta, i radio kao njegovatelj tri godine, ali za nikakav novac. Tek 2300 kn mjesečno. To ga je potaklo da okusi irski kruh. Radio je na nekoliko mjesta, i nije da se ne može zaraditi, kaže, ali stanarina je previsoka, i od 1200 eura, nakon svih troškova, čisto bi ostajalo 500-tinjak eura.

Dogodile su se okolnosti za povratak na kućni prag, i nakon polaganja ispita za pčelara, je u mednom svijetu. Ali, čini se još ne zadugo. Avanturističke je prirode, voli putovati i upoznavati druge kulture i načine života. Misao koja sve više sazrijeva, i samo su ‘papiri’ potrebni i da se ostvari je sreća u Novom Zelandu. Do jeseni će sve biti poznato.

Po povratku iz Makarske u rodni Osijek prvo će obući padobransko odijelo. Promatrajući Slavoniju iz ptičje perspektive za nekoliko mjeseci, ako se želja ostvari, tako će osvajati ljepote Novog Zelanda.

Egzistencija u novom svijetu ne bi trebala biti upitna. Ponovno pčele i med, jer takvog ljudskog potencijala tamo nedostaje, a on ima znanja i snage dokazati se na drugom kontinentu.

 

 

Jasna Morović/IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh