Četnički vojvoda novi predsjednik Srbije

U Hrvatskoj, u kojoj su mediji i prije samih izbora za pobjednika proglasili Borisa Tadića, neugodno je odjeknula vijest kako je novi srpski predsjednik Tomislav Nikolić. Ono što je u Hrvatskoj bilo iznenađenje u Europi nije. Tako su čelnici Europske unije i pojedinih europskih država (V. Britanije) i tri sata prije zatvaranja birališta poslali čestitku novom predsjedniku. Kako su oni znali tko će pobijediti, za sada ostaje tajna.

Nikolić je kod nas poznat po ratnohuškačkom ponašanju i činu četničkog vojvode koji mu je dodijelio zločinac Vojislav Šešelj. Nekada su bili članovi iste stranke i djelovali, prema Hrvatskoj, s istih pozicija.

Iako su Nikolićeve prve izjave umjerene, jasno je kako se odnosi među susjednim zemljama bitno mijenjaju. Bratstva i jedinstva koje su propagirali naš predsjednik Josipović i bivši srpski Tadić više nema. Nikolić otvara pitanje položaja Srba u Hrvatskoj, iako oni imaju legitimne predstavnike u zakonodavnim tijelima vlasti. Očito je kako su prve izjave samo floskule i da se na Balkanu ponovo pokreće zategnuto stanje. Naravno da nema rata, ali ima masa stvarnih problema koje bratski tandem nije rješavao već gurao pod tepih. Sada će ti problemi na svjetlo dana i pokazat će koliko je glume bilo u ranijim odnosima.

Ivo Ćurković

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh