NOVI ADRION – PROMICANJE ODRŽIVOG KORIŠTENJA PRIRODNE BAŠTINE BIOKOVA Otvorena nova dimenzija kojom se s 32 milijuna kuna planina približava posjetiteljima

NOVI ADRION – PROMICANJE ODRŽIVOG KORIŠTENJA PRIRODNE BAŠTINE BIOKOVA Otvorena nova dimenzija kojom se s 32 milijuna kuna planina približava posjetiteljima
Godinama su stanovnici Makarske i Primorja, gosti, turistički radnici, na brojne načine upozoravali i dozivali da je planina Biokovo prirodni biser, ali nedovoljno iskorišten. Početna konferencija projekta „Novi Adrion-promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP “Biokovo“ upravo završena u posjetiteljskom centru ‘Adrion-srce planine’ dobar je znak da je Javna ustanova Park prirode “Biokovo” krenula u veliki projekt vrijedan 32 milijuna kuna. Kako su sredstva EU veća od 27 milijuna, to je ulaganje najveće u našoj Županiji financirano iz Europskog fonda. I nije sve samo ostalo na riječima, prije nekoliko dana počela je rekonstrukcija povijesne komunikacije dužine 8 km – Rodićeve ceste, na kojoj će se očuvati makadam namijenjen za pješačenje i bicikliranje.

Zadovoljstvo novim projektom JU PP “Biokovo”, a koji se provodi s projektnim partnerima HGSS-om i Makarskom razvojnom agencijom „MARA“, iskazao je ravnatelj Velimir Vidak Buljan, voditelj projekta, zahvalivši partnerima, svojem timu, posebno Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, a koje je pružilo svesrdnu podršku. Naglasio je projekt predstavlja ulaganje u Park prirode “Biokovo” s ciljem kojim bi se unaprijedio sustav posjećivanja i edukacije, u svrhu održivog korištenja prirodne baštine. Želimo postići povećanje obrazovnog kapaciteta posjetitelja PP “Biokovo” kroz razvoj novih edukativnih programa i sadržaja, povećanje broja posjetitelja ulaganjem u posjetiteljske i promotivne sadržaje, povećanje atraktivnosti prirodne baštine PP “Biokovo” ulaganjem u sadržaje kojima se definiraju posjetiteljske rute i upravlja kretanjem posjetitelja, te postići višu razinu sigurnosti posjetitelja. Podsjetio je da je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo 23. siječnja 2018. godine Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava Javnoj ustanovi Park prirode ‘Biokovo“ u iznosu od 27.235.490,42 kn.Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 32.041.753,44 kn. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje u sufinanciranju projekta s 2.846.483,45 kn. bespovratnih sredstava. Planirani završetak projekta je siječanj 2021. godine. Projekt je prijavljen na Poziv za dostavu projektnih prijedloga „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

- Zadovoljstvo mi je potvrditi da je realizacija već počela, proces će trajati, ali zato ćemo našim posjetiteljima Biokovo otvoriti u svoj punini – naglasio je ravnatelj Velimir Vidak Buljan, zahvalivši svim dosadašnjim ravnateljima, Upravnim vijećima i svima koji su doprinijeli ovom velikom iskoraku Javne ustanove i Biokova samog.

Vodeći konferenciju Žana Šulenta istaknula je da je značaj skupa još veći jer se odvija u sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata.

- Grad Makarska uvijek će podržati održivi razvoj, a to ovaj projekt jest. Naša agencija MARA u njemu također sudjeluje, i sretni smo što možemo sudjelovati u zaštiti prirode i prezentiranju njezine ljepote, a da pri tome ne bude ugrožena sigurnost posjetitelja – kazao je zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić.

Rene Tonkli iz HGSS-a zaželio je – Da nas ne zatrebate, ali spremni smo educirati druge i sebe. Jer, planina je nepredvidljiva.

U ime ministarstva pomoćnik ministra Igor Kreitmeyer izrazio je uvjerenje da će promjena modela donijeti povećanje broja posjetitelja, a na taj izazov treba biti spreman i kroz informativnu stranu, ali i onu sigurnosnu.

Govoreći o samom projektu ‘Novi Adrion’ dok se u pozadini čula glazbena kulisa klape Fjoret posvećena Biokovu, Nataša Batošić Joskić, naglasila je kako ovime Park prirode “Biokovo” i posjetitelji puno dobivaju. Šest osoba bit će zaposleno u Info centru, jedna u posjetiteljskom centru te četiri vozača mini autobusa. To su podaci logistike, a postoje i oni koji nisu vidljivi ali će surađivati na projektu. Planirane aktivnosti su višestruke, od uređenja vidikovca tkz. Skywalk Ravna vlaška, uređenje bijele staze Staza – Saranač, posjetiteljskih sklopova, unaprijedit će se sustav prijevoza posjetitelja, urediti Posjetiteljski centar Župa, unaprijediti sigurnost posjetitelja. Zatim tu je edukacija i interpretacija, razviti edukativni programi, izraditi vodiči, educirati turistička javnost.

Kada se ovo sve provede i zaživi, nema sumnje, Biokovo će vrvjeti od znatiželjnih zaljubljenika u prirodu, ali koji će na planinu moći doći samo organizirano, ne osobnim automobilom, i hodati sigurnim stazama. Ili s njegova vidikovca gledati talijansku obalu na horizontu.

 

 

Jasna Morović/Ivor

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh