Predsjednik RH Ivo Josipović: Neka Makarska nastavi dobrim tempom

Predsjednik Republike Hrvatske dr.Ivo Josipović svoj je kratki odmor u rodnom kraju jučer iskoristio za posjet Makarskoj, gdje se sastao s gradonačelnikom Tončijem Bilićem i predstavnicima Gradske uprave. Nakon kave u kafiću Kostela Josipović, koji je došao u pratnji savjetnika za obranu Zlatka Gareljića te savjetnice za znanost, visoko obrazovanja i vjerske zajednice Ankicom Marinović, se zajedno s predstavnicima Grada uputio u sobu 26 gdje je iza zatvorenih vrata održan sastanak na temu aktualnog stanja u Makarskoj, turističke sezone te prvih tjedana mandata i planova nove gradske vlasti.

- Bilo mi je zadovoljstvo porazgovarati s gradonačelnikom, predsjednicom i članovima Gradskog vijeća te njihovim zamjenicima o trenutku u kojem se Makarska danas nalazi. Čuo sam zanimljivih informacija o dobrim i vrijednim projektima, isto tako sam čuo i koji su problemi i mogu reći da se nadam da će Makarska nastaviti dobrim tempom, jer za mene su ovaj grad i njegovo primorje uvijek bili centar Jadrana te kraj za kojeg sam osobno vezan i želim puno uspjeha u budućnosti, kazao je nakon sastanka predsjednik Ivo Josipović, dok je detalje razgovora otkrio gradonačelnik Tonči Bilić.

- Ono što mogu primijetiti je da je predsjednik Josipović jako dobro upoznat sa situacijom u samoj Makarskoj. Konkretno smo razgovarali o aktualnoj turističkoj sezoni, a on se sam posebno interesirao za situaciju s Domom zdravlja u Makarskoj te objektima predškolskog odgoja. Mi smo mu iznijeli podatke te naše ideje i programe koje namjeravamo realizirati do kraja mandata – od prvog u nizu koji je započet podnošenjem zahtjeva za lokacijsku dozvolu za kuću Udruge Sunce, zatim namjere gradnje dječjeg vrtića na Zelenki te na predjelu Istok, nakon čega bi išli na sanaciju postojećeg vrtića na predjelu Glavica, kazao nam je gradonačelnik Makarske.

Nakon sastanka s predstavnicima gradske vlasti, gdje su mu gradonačelnik Bilić i zamjenik Miro Družianić uručili i posebne poklone,  predsjednik RH je zajedno s pratnjom prošetao rivom do PŠRD Arbun gdje se ugledno društvo zadržalo na kavi, nakon čega su posjetili i zvjezdarnicu na Glavici gdje je u ime DAUP Orion predsjednik udruge Gloryan Grabner predsjedniku prezentirao projekt Dječjeg EU Astro parka. Naposljetku, predsjednik i pratnja zaputili su se ka Velikom Brdu gdje se održavala tradicionalna, velika pučka fešta.

Piše Ozren Franić / Snimio IvoR

Ante Tonči Mendeš odlikovan Redom Bana Jelačića

josipovic_090813_022Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović je nakon sastanka s predstavnicima Grada odlikovao pukovnika Antu Tončija Mendeša, ratnog zapovjednika 156. brigade, Redom Bana Jelačića. – Iako makarsko područje nije bilo neposredno pogođeno ratom, dalo je ogroman doprinos obrani Hrvatske. Makarska 156. brigada bila je na svim ratištima u Domovinskom ratu, mi se ponosimo vama i dozvolite da vam uručim ovo odličje, kazao je Predsjednik RH Ivo Josipović trenutak prije nego li će odlikovati bivšeg zapovjednika 156. brigade. Kažimo i da su svečanom trenutku nazočili i drugi bivši zapovjednici brigade koja je dala veliki obol u Domovinskom ratu, viceadmiral Ante Urlić te komodor Marileo Staničić.

Noć Velikog Brda: Mještani predsjedniku poklonili – motiku

josipovic_090813_006Tradicionalna Noć Velikog Brda sinoć je ponovo okupila nekoliko stotina ljudi na pučkoj fešti na obroncima Biokova, u vrlo dobroj atmosferi ali i nešto hladnijoj noći u odnosu na onu parstotinjak metara niže u Makarskoj. Dok su se mnogobrojni gosti dobro zabavljali oko punktova s jelom i pićem, ili plešući u ritmu taktova grupe Adria koja je vodila glavnu riječ što se tiče zabavnog programa, dolazak uvaženog gosta s Pantovčaka ipak je bio najveći trenutak večeri. Predsjednik RH pokazao je, moramo priznati, izuzetno mnogo strpljenja razgovarajući s mještanima i gostima te izdvojivši vremena za pokoju riječ i fotografiju sa svima koji su mu pristupili.

Osim što su ga posjetitelji Noći Velikog Brda nekoliko puta pozdravljali velikim aplauzom, u njegovu su čast nastupile i združene maškare iz Velikog Brda, Makarske i Promajne ( ovaj put odjeveni u odore mornara i s prigodnom točkom uz taktove poznate koračnice Mi smo hrvatski mornari ), dok su predsjedničku posjetu pratile i kamere dviju stranih televizija, OBN i JOY, koje u ljetnim danima prate događanja na Makarskom primorju. Interesantan detalj bio je i susret s mještanima Velikog Brda, koju su mu uručili poseban poklon – fotomonografije Makarske rivijere i Biokova te – motiku.

- Odlučili smo našem predsjedniku pokloniti motiku kao simbol svih težaka, ujedno i podsjetnik na prošlost i težak život onih koji su gradili Veliko Brdo, kazala nam je Maja Dereh.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh