SAVJETOVALIŠTE “LANTERNA” USPJEŠNO REALIZIRALO JOŠ JEDAN PROJEKT Pripremili maturante za državnu maturu iz Hrvatskog jezika

SAVJETOVALIŠTE “LANTERNA” USPJEŠNO REALIZIRALO JOŠ JEDAN PROJEKT Pripremili maturante za državnu maturu iz Hrvatskog jezika
U godini obilježavanja 20 godina rada Savjetovalište Lanterna je uspješno realiziralo još jedan projekt: Pripreme za državnu maturu iz Hrvatskog jezika. Hrvatski jezik jedan je od  najzahtjevnijih nastavnih predmeta na Državnoj maturi. Ispit se sastoji od dva dijela (test i esej) koja se pišu tijekom dva dana, ove godine 17. i 18. lipnja.”Ponosni smo što Savjetovalište “Lanterna” već treću godinu organizira besplatne pripreme za Državnu maturu iz Hrvatskoga jezika s ciljem da se maturantima makarskih srednjih škola olakša pripremanje gradiva i smanji nepotreban stres u situaciji koja im je važna za planiranje budućnosti. Lani je kroz pripreme prošlo 80-ak učenika. I ovu godinu pripreme su izvodile profesorice hrvatskoga jezika i književnosti Danijela Turić i Antonija Vuletić, uz koordinaciju Sanje Puharić, prof. psihologije, a održavale su se, s dopuštenjem ravnatelja Slavka Gudelja, u SŠ fra Andrije Kačića Miošića. Pripreme za državnu maturu uspjele smo realizirati od 12. siječnja do 11. svibnja, svake subote (od 9 do 12 sati), kroz 72 sata unutar kojih smo detaljno analizirale sva književna djela koja se nalaze na popisu eseja za državnu maturu i temeljito prošle jezični dio gradiva. Nastojale smo sve polaznike detaljno uputiti u sadržaje ispitivanja koji će se naći na državnoj maturi, razviti im potrebne vještine i ponoviti s njima stečena znanja”  – izvijestile su profesorice.

Odaziv maturanata je bio jako dobar (više od 80 učenika, prosječno 40 po radionici). – Njihova zainteresiranost nas je uistinu pozitivno iznenadila. Škola je subotama bila puna maturanata. Posebno nam je drago što su se učenici strukovnih zanimanja prijavili u velikom broju. Suradnja i atmosfera je bila radna, ali i jako ugodna. To pokazuje koliko je ovaj projekt bio i više nego potreban pa se uistinu nadamo da će se nastaviti i dogodine. Ove pripreme su bile izvrsno iskustvo i odličan način za proširivanje znanja i za nas, profesore. Zbog toga će sljedeća godina, biti zasigurno još bolja i kvalitetnija – zaključile su profesorice.

Kao organizatori, iskreno se nadamo se da smo i ove godine ostvariti temeljni cilj: ojačati samopoštovanje  i smanjiti strah od neuspjeha što su važni čimbenici pri polaganju ispita te da ćemo potaknuti u učenicima volju za daljnjim učenjem i kvalitetnijim pripremanjem državne mature. Ponosni smo što smo kvalitetno realizirali ovaj projekt o čemu svjedoče i sami učenici koji su u svojim evaluacijama dali najviše ocjene pripremljenosti i stručnom znanju profesorica, te organizaciji i korisnosti ovih priprema.

I ovogodišnji projekt  Savjetovališta “Lanterna” priprema za državnu maturu iz Hrvatskoga jezika podržan od Grada Makarske i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u okviru projekta I kao dio si cjelina, izjavila je Sanja Puharić, predsjednica Savjetovališta “Lanterna”.

 

J.G.

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh