LANTERNA I SUNCE NA RADIONICAMA SA SREDNJOŠKOLCIMA Putokaz prema životu bez otpada

LANTERNA I SUNCE NA RADIONICAMA SA SREDNJOŠKOLCIMA Putokaz prema životu bez otpada
U Srednjoj strukovnoj školi održane su još dvije radionice u nizu radionica Recycle & Reuse u organizaciji  Savjetovalište “Lanterna” Makarska i Udruge “Sunce”.  – Naša draga suradnica Jadranka Alač je održala iznimno interesantno i inspirativno predavanje “Putokaz prema životu bez otpada” koje je učenike jako zainteresiralo, potaknulo na promišljanje i uključilo u diskusiju o našoj odgovornosti za naš okoliš te o raznim načinima kako smanjiti otpad. Drugu radionicu “Imam ideju” s učenicima elektrotehničkog smjera su pripremile voditeljice Marija Ivanković, Tina Divić i Jelena Škorlić. Tema je bila kako od elektro dijelova, dijelova motora i sličnog otpada napraviti korisne i dekorativne predmete. Kao rezultat radionice su izašle četiri interesantne lampe koje su učenici, u ugodnoj radnoj atmosferi, napravili zajedno s voditeljicama.”

U isto vrijeme u dvorištu Glazbene škole su se oni, zainteresirani za vrtlarenje, educirali o kompostiranju i biovrtlarenju uz stručno vodstvo Mile Jukić, mag. ekologije i zaštite okoliša. Voditeljica je dala i neke upute za početnike kako na najjednostavniji način krenuti s biovrtlarenjem, počevši na balkonu od jedne posude s jagodama ili rajčicama. Polaznike na jesen čeka nastavak radionice s još mnoštvom zanimljivih savjeta, ali i uz praktičan prikaz rada u plasteniku, koji u sklopu projekta planiramo napraviti u dvorištu osnovne škole.

Cilj radionica je obrazovanje za održivi razvoj, a namijenjene su srednjoškolcima, djeci s teškoćama u razvoju i građanima. Putem radionica polaznici se informiraju o značenju smanjenja otpada, mogućnostima ponovnog korištenja stvari, reciklaže. Kako održivi razvoj ne podrazumijeva samo zaštitu okoliša i očuvanje prirode kroz ove projektne aktivnosti smo nastojali uključiti i osobe s teškoćama kako bi se okolina, prvenstveno škole i organizacije civilnog društva u zajednici upoznale s mogućnostima i sposobnostima djece s teškoćama te tako doprinijeli osnaživanju osoba s teškoćama i osoba s invaliditetom te im pomogli u povećanju samostalnosti u svakodnevnim aktivnostima.

- Radionice su dio projekta “Osvijesti i prihvati promjenu” koji je podržan od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz Švicarsko – hrvatski program suradnje – doznajemo od Ivone Vučić, voditeljice projekta.

 

J.G.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh