OTVORENI 24. DANI VRTIĆA “BIOKOVSKO ZVONCE” Maslačak objavio i predstavio iznimnu knjigu “Naše priče”

OTVORENI 24. DANI VRTIĆA “BIOKOVSKO ZVONCE” Maslačak objavio i predstavio iznimnu knjigu “Naše priče”
Svečano je sinoć bilo na otvaranju 24. Dana DV “Biokovsko zvonce”. Dane vrtića i službeno je proglasio otvorenim dogradonačelnik Dražen Nemčić  koji je čestitao odgajateljima, djeci i njihovim roditeljima Dane vrtića i zahvalio  na ustrajnom radu u odgoju  najmlađih, osobito u očuvanju kulturne i prirodne baštine. Okupljene u dvorani Arte pozdravila je Anela Židić, ravnateljica DV Biokovsko zvonce. Slavlje je otpočelo nastupom djece iz vrtića Maslačak, skupine Bomboni koja je pjesmom razvedrila publiku.

Centralna svečanost masnifestacije bilo je predstavljanje knjige “Naše priče”. Posebno je to štivo koje su prikupili i objavili odgajatelji vrtića Maslačak. Knjiga ilustrirana dječjim crtežima donosi niz zanimljivih priča; Djetinjstvo babe Sofije, Snijeg koji se pamti, Kocka cukra, Magarac, Babino janje, Ćoso, koje su pisale bake, prabake, djedovi i roditelji, a odnose se na priče iz njihovog djetinjstva. S posebnim zanimanjem i pozornošću slušali su i djeca i odrasli objavljene priče u interpretaciji Tea Ercega.

Voditeljica projekta Jelena Erceg: “Jedinstvena je ovo knjiga koju su napisali roditelji i rodbina djuece iz vrtića Maslačak”

-Vrtić Maslačak se više od desetljeća bavi istraživanjem kulturne baštine na razne načine. Zadnje dvije godine smo radili na projektu Naše priče. Sakupljali smo priče i pisane materijale od roditelja i rodbine djece koja su pohađala naš vrtić i ti su materijali danas ugledali svjetlo dana u obliku jedne knjige Naše priče. Sam prjekt je započeo tako da su ti autori priča dolazili u vrtić i pričali djeci priče i doživljaje iz svojega djetinjstva. Tako su djeca spoznavala koliko se život prije razlikuje od ovog današnjeg načina života. Stvarno je ovo jedan presedan da roditelji napišu knjigu. Obično razni stručnjaci poučavaju roditelje kako odgajati,a ovo je drugačije. Priče su napisali roditelji i šira obitelj.  Sve su priče zajednički rad – naglasila je Jelena Erceg, voditeljica projekta.

 

U predstavljanju knjige uz Jelenu Erceg, voditeljicu ovog hvalevrijednog projekta sudjelovali su ravnateljica Anela Židić i knjižničar Gradske knjižnice Marino Srzić koji je posebno istaknuo vrijednost i važnost pisane riječi i čuvanja naše baštine čemu ova knjiga pridonosi. Ravnateljica Anela Židić je podsjetila kako vrtić Maslačak ima bogato iskustvo rada na projektima kulturne i prirodne baštine.

 Anela Židić, ravnateljica DV Biokovsko zvonce: “Ponosni smo na ovaj projekt kulturne baštine”

-Projekt kulturne baštine se provodi niz godina, a započela ga je odgajateljica Slavenka Urlić, koja je otišla u mirovinu. Bit projekta nikada se nije promijenila,već se širila i oplemenjivala.

- Ponosni smo što se iz projekta izrodila jedna ovako velika stvar. Cijela knjiga je priča naših predaka koje su prenošene jedino usmenom predajom, a od sada su zauvijek ukoričene zahvaljujući odgajateljima vrtića Maslačak – naglasila je ravnateljica Židić te zahvalila voditeljici projekta Jeleni Erceg i svima koji su pridonjeli njezinu stvaranju, prije svega autorima, odgajateljima ali i sponzorima koji su omogućili da ovo malo remek djelo ugleda svjetlo dana. U projektu su sudjelovali odgajateljice Jelena Erceg,Nada Markić, Fani Vranješ, Slavenka Urlić i Petra Šimić. Knjiga se mogla nabaviti po cijeni od 100 kn, a uistinu je vrijedno štivo za najmlađe naraštaje.

Istodobno za trajanja predstavljanja knjige Naše priče u Gradskoj galeriji je održana radionica za najmlađe.

Predstavljanjem knjige “Naše priče” otpočela je tradicionalna manifestacija koja će ove godine biti bogatija nego ikada poručuju iz DV Biokovsko zvonce. Potrajat će sve do 30. svibnja. Sam ples najmlađih koji se sinoć trebao održati na Kačićevu trgu odgođen je za 30. svibnja zbog vremena. Manifestacija traje osam radnih dana. Djeca su zajedno sa svojim odgojiteljicama pripremila predstavljanje svojih vrtića i skupina. Osim predstavljanja vrtića u sklopu programa sve skupine iz svih vrtića će obilježiti i kraj pedagoške godine tradicionalnim završnim svečanostima i podjelama diploma svim školskim obveznicima koji su, naravno, uspješno savladali predškolski program.

 Program završnih svečanosti u vrtićima

Prvi dan nakon otvaranja manifestacije 21. svibnja završna je svečanost u vrtićima; Pčelica u 16 sati i Maslačak u 19 sati.

U srijedu, 22. svibnja vrtić „Pčelica“ od 16 sati i „Veseljko“ u 19 sati, u četvrtak 23. svibnja „Zvončica“ u 17 sati i vrtića „Radost“ u 19 sati, u ponedjeljak, 27. svibnja predstavljanje i završna svečanost dječjeg vrtića „Radost“ od 16 sati, u utorak, 28. svibnja „Vrapčić“ od 16 sati, a  srijeda, 29. svibnja „Ciciban“ u 17sati a vrtića „Zvončica“ u 19 sati. U četvrtak, 30. svibnja završna je svečanost dječjeg vrtića „Grdelin“ Tučepi u 17 sati i predstava za djecu „Ogledalce“ u izvedbi dramske skupine Dječjeg vrtića „Biokovsko zvonce“ Makarska u 19 sati, ulaz je slobodan.

 

J.Glučina/ IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh