Prosvjedovali mještani Žliba: Razbili im spremnik i dotok vode do sela

 Mještani Žliba u 18 sati u nazočnosti policije, komunalnih redara grada Makarske  održali su prosvjedni skup zbog toga što im je, kako naglašavaju samo i jedino, zbog ljudske zloće, prekinut dotok izvorske vode. Kažu prije dva dana bagerom su im „susjedi“ srušili novi rezervoar napravljen prije dva mjeseca u kojem su na izvoru koji je udaljen kilometar od zaseoka Bašković i nalazi se na predjelu zvanom Jablani, skupljali vodu i postavljenom uskom cijevi je dovodili do sela.

Na upit tko im je to učinio Baškovići:Tonči,Tomislav, Matko,Vlado, Ivan, Drago, Marin, Stipan i Tonči Mendeš uglas govore-Bašćani. „I prije su nam kidali cijevi, a sada su već svojom zloćom prešli sve mjere, kaže Matko.

-Danas prosvjedujemo i evo policija je napravila zapisnik, a u ponedjeljak ćemo podnijeti prijavu Državnom odvjetništvu. Najprije ćemo od Grada tražiti da oni stanu iza nas u rješavanju ovog problema, uglas će Baškovići.

Premda počinitelja nisu vidjeli i nemaju nikakve dokaze prozivaju Općinu BaškaVoda da stoji iza toga pa će kažu zatražiti i da Grad Makarska stane iza njih.

„Mi tu vodu koristimo već pola stoljeća i imamo pravo služnosti. Nismo je uveli u kuće. Tek malo da imamo za piće i zalit vrt. A i mnogi turisti, planinari, putnici namjernici, pili su u našem selu s ovog izvora, ogorčeno će Baškovići.

Kako im je ptrekinut dotok vode kada se radi o prirodnom izvoru, općem dobru? Pa razbili su nam rezervoar, a kad njega nema voda se ne može akumulirati da lakše pada i brže dotiče do dvora ispred  naših starih kuća gdje je kanela.

-Prije dva mjeseca uz novčanu potporu Grada Makarske napravili smo mali rezervoar tek za 1500 litara vode i lijepo ga natkrili kako bi voda bila čista, a nakon što su ga kaže Tonči Mendeš  postavili ispod nekadašnjeg spremnika koji je razbila stijena, ovi iz Općine Baška Voda napisali da ga uklone! Ovaj izvor pa tako i postavljeni rezervoar jesu na granici i pripadaju katastarskoj općini Baške Vode. Ali taj mali rezervoar zasuli smo  zemljom uokolo kako ne bi narušavao okoliš. Najapsurdnija stvar u svemu je što Bašćani uopće ne koriste ovaj izvor, a mještani Žliba koriste ga više od 40 godina! U Žlibu nitko ne živi, ali svi su ti mještani u Makarskoj i vrlo rado pođu do svojih ognjišta gdje imaju zasađene vrtove koje su sve do prije dva dana zalijevali izvorskom vodom, jer druge u Žlibu nema!  

Mještani zaseoka Baškovići u Velikom Brdu tražit će u ponedjeljak od Grada Makarske pomoć u rješavanju ovog problema.

Piše i foto Janja Glučina

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh