MAKARSKO KULTURNO LJETO 2019. U SEZONI 70 DOGAĐANJA “Ero s onoga svijeta” prvi put stiže u grad pod Biokovom

MAKARSKO KULTURNO LJETO 2019. U SEZONI 70 DOGAĐANJA “Ero s onoga svijeta” prvi put stiže u grad pod Biokovom
U ime organizatora Makarskog kulturnog ljeta Grada Makarske i Turističke zajednice grada Makarske; dogradonačelnik Dražen Nemčić, Dražen Kuzmanić, voditelj Odjela za društvene djelatnosti i Hloverka Novak Srzić, direktorica TZGM, na konferenciji za novinare najavili su bogat program Makarskog kulturnog ljeta 2019. Među 70 događanja na atraktivnim gradskim lokacijama najspektakularniji događaj zasigurno će biti opera “Ero s onoga svijeta”, koja će prvi put biti izvedena na Osejavi, gdje smo, podsjetimo prošle godine također zahvaljujući inicijativi direktorice TZ grada Makarske prvi put u makarskoj uživali u Labuđem jezeru. Makarsko kulturno ljeto počinje 1. srpnja koncertom grupe Ozon na Kačićevu trgu, a službeno otvaranje je 2. srpnja i to glasovitom operetom “Vesele udovice”, kako je uvodno naglasio Dražen Kuzmanić predstavljajući novinarima program MKLJ 2019. Do Dana HRM-a u Makarskoj će se svakodnevno nizati raznovrsna događanja; od koncerata, predstava, festivala, raznih igara…Nastupat će domaći umjetnici, ali i glasovita imena iz Hrvatske i inozemstva.

- Grad Makarska i TZ uz potporu Ministarstva kulture i svih partnera pridonijeli su sačinjavanju ovog programa. Na njegovoj pripremi mjesecima se radilo. Taj dio smo završili i sada je pred nama i onaj teži dio realizacija programa. Od 1.7. počinje MKLJ 2019., a svečanost otvaranja je 2.7. na Kačićevu tgu gdje će po prvi put biti opereta “Vesele udovice”. Planirani su  koncerti pop rock izvođača, ali i tradicionalni nastupi klapa koji su uvod u Festival klapa uz mandoline i gitare. Uživat će ovog ljeta makarska publika i u nastupu klape Sv. Juraj HRM-a. Kada su klape u pitanju, tu su i klapske večeri u Arbunu. Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja pučka je fešta na Trgu Kobaca. Tradicionalni Jazz festival ove godine će biti najbogatiji, Glazbene noći pod zvjezdama u Parku fra Jure Radića” – istaknuo je Kuzmanić. Najavio je nastupe, domaćih bendova i klapa, ali i nastup mladoga glazbenika Mara Rice iz svijeta klasične glazbe, Tanje Šimić, nadalje FA Tempeta, KUD… Posebno je istaknuo koncert Petra Graše koji je i prošlog ljeta oduševio makarsku publiku, zatim Nene Belana, te koncert 4 tenora.

Bit će ovog ljeta i izložbi i predstava. Na pozornici Ljetnog kina gostovat će predstave „Sirenom i Viktorijom“ /Teatar Rugantino/, „Ništa ljubav samo seks „ /Luda kuća/, puno, puno kvalitetnih kulturnih događanja, a točka na i je svakako operni spektakl „Ero s onoga svijeta“ HNK Split na Osejava i 4 tenora.

Hloverka Novak Srzić je napomenula kako je Turistička zajednica uložila u ovo MKLJ puno napora i sredstava, čak više od Grada za ovaj sjajan program. „Naš naglasak je u predsezoni i posezoni pa želim reći da su u lipnju događanja Craft festivala, zatim Šumoteka Dalmacija film festival gdje će se prikazivati fimove prvi put u Parku fra Jure Radića, na mogu reći, novoj ljetnoj pozornici, gdje u rujnu imamo Gastro šou, predstavit ćemo stare zanate, igre, Slavoniju”  – najavila je Novak Srzić.

Bit će prave ribarske večeri ispred Arbuna

Ribarske večeri onakve kakve su nekada na rivi bili više neće biti, ali organizatori najavljuju prave ribarske večeri koje to uistinu jesu. „Na tim ribarskim večerima koje su zapravo bile komercijalni šou gdje su ljudi našli svoj interes, ali gdje nije bilo samo ribe već svega i svačega, a i da ne govorim koliko je onečišćavalo more i rivu. Ove godine ih vraćamo na način da ćemo turistima pa i domaćima dočarati staru Makarsku kakva je nekada bila, Makarsku kao mali gradić koji je volio jesti ribu i pri tome se družio i pivao i igrao.Uvest ćemo neke igre i pokazati kako smo mi nekada ovdje živjeli. U svakom slučaju neće imati komercijalni karakter, umjesto donacija sportske udruge će peći ribu i popraviti svoje budžete za sportske djelatnosti, a Arbun ponuditi pića po popularnim cijenama,naglasila je Hloverka Novak Srzić.

Zajedničkim snagama Grad i Turistička zajednica ulažu 1,6 milijuna kn

Sva ova spektakularna događanja Grad će izdvojiti 600 000 kn, a TZ ukupno sa Craftingom koji je sada u lipnju oko 1 milijun kn. No najvažnije je da je program osmišljen atraktivno i privlačno za domaće, ali i naše goste.

 

 

J.Glučina /IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh