EUROPSKI TJEDAN ODRŽIVOG RAZVOJA Grad Makarska, Lanterna, Udruga Sunce i JU MARA Prezentirali važnost i mogućnosti gospodarenja otpadom

EUROPSKI TJEDAN ODRŽIVOG RAZVOJA Grad Makarska, Lanterna, Udruga Sunce i JU MARA Prezentirali važnost i mogućnosti gospodarenja otpadom
Već tradicionalno Savjetovalište Lanterna u partnerstvu s JU Mara i Udrugom Sunce sudjeluju u Europskom tjednu održivog razvoja akcijom “Obnovi i ponovno upotrijebi” koju građanima prezentiraju na platou Spomenika Glavica.

U akciju se ove godine aktivno uključio i Grad Makarska u obilježavanju Europskog tjedna održivog razvoja. Organizirane su kreativne radionice. Na platou Spomenika revolucije na Glavici pod šatorom i izvan njega postavljeni su štandovi na kojima aktivisti gradskih udruga, djeca Sunca, DV Biokovsko zvonce i makarski školarci prezentiraju što se sve može učiniti od otpada. Tako su maštovite umirovljenice sašile torbice od odbačenih zavjesa kako bi ih koristili umjesto vrećica. Na štandu JU Mara građanima su dijelili promižbeni materijal o važnosti održivog gospodarenja otpadom i dijelili kompostere. U sklopu radionica, posjetitelji se mogu okušati u ukrašavanju platnenih vrećica, izradi svijećnjaka od metalnih konzervi, pravilnom odvajanju biootpada i drugog, a za one najmlađe osmišljeni su kvizovi znanja te igre iznenađenja.

Na početku ovog već tradicionalnog događanja koje ima za cilj ukazati na važnost održiva razvoja okupljene su pozdravili dogradonačelnik Makarske Dražen Nemčić, Olivija Prodan Ravlić ispred Udruge Sunce i voditeljica projekta “Obnovi i ponovno upotrijebi” Marija Ivanković. Ispred DAUP Orion Gloryan Grabner je govorio o važnosti sprječavanja svjetlosnog zagađenja. Uz navedene sudionike u obilježavanje Europskog tjedna održivog razvoja 2019. uključili su se: Udruga umirovljenika Makarska, PO Centar Juraj Bonači Makarska, SŠ fra A.K.Miošića, Strukovna škola, Učenička zadruga Rogač, Dječji vrtić Biokovsko zvonce i UZOR Osejava. Projekt financira Ured za udruge Vlade RH.

- Održivi razvoj nema alternative. Održivi razvoj je ono što mi moramo svakodnevno raditi na svim poljima kako bi budućim generacijama ostavili bolji svijet, bolju Makarsku – istaknuo je dogradonačelnik Dražen Nemćić pozdravivši skup. Podsjetio je kako Grad Makarska provodi projekt “Skupi, složi, savjesno odloži”.

- Kreativne radionice Grada i javna tribina dio su provedbe izobrazno-informativne kampanje ”Skupi, složi, savjesno odloži” koju Grad Makarska provodi od studenog 2018. Jednostavno moramo biti sudionici u sustavu održivog razvoja. Prvenstveno se to odnosi na sustav gospodarenja otpadom, izobrazbu, edukativnu kampanju Skupi, složi, savjesno odloži za koju smo dobili sufinanciranje iz EU fondova i zajedno s našom agencijom Marom i Udrugom Sunce iz Splita je provodimo – dodao je Nemčić.

Europski tjedan održivog razvoja Grad Makarska obilježit će se i javnom tribinom Zašto je važno gospodarenje otpadom koja će se održati 4. lipnja, u 18 sati u dvorani Arte. Na tribini će sudjelovati predstavnici Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj „Sunce“ iz Splita, predstavnici Grada Makarske i Makarskog komunalca d.o.o. Cilj tribine, kao i drugih aktivnosti koje Grad Makarska provodi u sklopu izobrazno-informativne kampanje ”Skupi, složi, savjesno odloži”, je podizanje svijesti pojedinaca o važnosti održivog gospodarenja otpadom.

Osim radionica danas je na programu  i predavanje Tomasa Mravičića o vrtlarenju u skladu s prirodom i zabavni program uz duo Linda Evans.

 

J.Glučina/IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh